SİYASET

Ekolojik yıkım projesi: Salınbaş

Artvin Salınbaş Çevre Platformu gönüllüsü ve Çevre Mühendisi Hakan Tekin, TEMA’nın raporlarına göre Artvin’in yüzde 71’inin maden ruhsatlı olduğunu hatırlatarak açıklamalarda bulundu

Abone Ol

Salınbaş Altın Madeni Projesi’nin 24 Şubat 2023 tarihinde ÇED başvuru dosyası Bakanlığa sunulan ve ÇED süreci başlatılan toplanda 602,22 hektarlık yani 844 tane futbol sahası büyüklüğünde olduğunu söyleyen Tekin, “Bu yönüyle Artvin Cerattepe Projesinin ÇED alanının yaklaşık 27 katı, Artvin HOD Maden Projesinin de yaklaşık 2 katı devasa bir ekolojik yıkım projesidir” dedi ve açıklamalarına şu şekilde devam etti:

“TEMA’nın raporlarına göre Artvin’in yüzde 71’i maden ruhsatlıdır. Şu anda; ne yazık ki, doğa kenti, turizm kenti, kültür kenti olması gereken Artvin bir maden kentine dönüştürülmüştür. Bu yönüyle de maalesef bu bir yaşam mücadelesi olmuştur.

1. Proje 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planına aykırıdır.

2. Dökülme ve kaza riskleriyle suya ve toprağa karışan ağır metaller ve siyanürün kansere sebep olabileceği inkâr edilemez bir gerçektir.

3. Maden atıklarından yerleşim yerinin ve Deriner Barajı’nın etkilenmemesi asla söz konusu olamayacaktır.

4. Endemik olan türlerin gerçek yaşamı dışında herhangi bir önlemle yaşatılma olanağı yoktur.

5. Türkiye Cumhuriyeti, kritik türlerin ve tehdit altındaki türlerin korunmasını sağlamakla sorumludur.

6. Proje alanının büyük bir çoğunluğu kahverengi orman toprağına sahip humus yönünden zengin yüksek potasyum içeren zengin topraklardır.

7. Projenin hayata geçmesi demek aynı zamanda bir tarihin ve bir kültürün yok edilmesi demektir.

8. Her yönüyle Ekolojik yıkıma neden olacak olan projeden vazgeçilmelidir.”

Ali Eray ÇELİK