“Yaşasın kadınların örgütlü mücadelesi, yaşasın kadın dayanışması” diyen Artvinli kadınlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Artvin yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirdi. Slogan ve afişlerle yürüyen kadınlar, “8 Mart; emeğimizin sömürüsüne, görünmez kılınmasına, ayrımcılığa; her türden baskıya ve şiddete karşı direnişi simgeleyen, önemli bir mücadele günüdür” ifadelerini kullandı.

Whatsapp Image 2024 03 08 At 18.10.09 (2)

Atapark önünden Halitpaşa Meydanı’na yürüyen kadınlar basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın metnini Artvin Kadın Dayanışma Platformu adına okuyan Gülşen Kurul şu ifadeleri kullandı;

“Ülkede ve dünyada yaşanan tüm krizlerin bedelinin bize, kadınlara ödetilmeye çalışılmasına tahammülümüz kalmadı.  Türkiye’de uzun zamandır uygulanan ekonomik politikalardan en fazla kadınlar etkileniyor. Çalışma biçimlerinin esnekleştirilmesi, sosyal güvenlik sisteminin yeniden yapılandırılması, iktidarın ekonomik, siyasal ve sosyal politikaları kadınların ev içindeki ve emek piyasasındaki konumunu olumsuz etkiliyor.Kadınların hane içindeki bakım görevlerini aksatmadan istihdam edilebilmelerini sağlayacak bir yöntem olarak kadınlara ataerki ile kapitalizmin çıkarlarını kesiştiren bir çalışma alanı yaratılıyor.

Bu koşullar altında her beş kadından yalnızca biri kayıtlı, tam zamanlı istihdama erişebiliyor. Kadın işsizliği ise her zaman olduğu gibi tüm işsizlik türlerinde en yüksek olan işsizlik türü. Güncel verilere göre, genç işsizliği yüzde 32,3 iken genç kadın işsizliği yüzde 41,1. Her nedense Kadınların eğitime katılım oranı artıyor ancak işsizlik oranında her nedense ciddi bir değişim olmuyor.

Whatsapp Image 2024 03 08 At 18.10.10 (1)

Türkiye’de işssizliğin artma sebebinin kadınların işe girmesi olduğunu itiraf ve iddia eden, yaşam alanımızı ev ve mutfakla sınırlandırmak isteyen zihniyet ,bizleri o mutfakta yemek pişiremeyecek duruma getirmekte ve her geçen gün yoksullaştırmaktadır

Evet her geçen gün yoksullaşıyoruz,Yapılan istatistiklere göre ülkemizde ger geçen gün artan kadına şiddetin sebebi,dolaylı ya da dolaysız ekonomik.Türkiye’de ve dünyanın hemen her yerinde kadınlar büyük ölçüde herhangi bir sosyal güvence olmadan, kayıt dışı çalıştırılıyor, "ucuz emek gücü" olarak görülüyor ve eşit değerde işe eşit ücretten yoksun bırakılıyor.

Kamusal hizmet kapsamında devletlerin sorumluluğunda olması gereken çocuk, hasta, yaşlı, engelli bakımı sosyal destek politikalarının geliştirilmemesi, hizmetlerin fiyatlarının çok yüksek olmasıyla kadına yükleniyor. Kadınlar bu nedenle istihdamdan kopuyor ya da istihdam alanına giremiyor. Tüm bunlar hane içi emeğimizi görünmez kılıp, değersizleştiriyor. Emeğimizin görünür ve değerli olmasını sağlamaya yönelik herhangi bir düzenleme de yapılmıyor. Kadınlar kamusal alandan, sosyal yaşamdan, üretimden uzaklaşmak zorunda bırakılıyor.

AKP/MHP iktidarı ve yanına aldığı ittifaklar Kadına Karşı Şiddetin ve Aile içi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin İstanbul Sözleşmesi’nden hukuksuzca çıktı, 6284 Sayılı Kanun’un yerli ve milli olmadığını her fırsatta dillendiren AKP-MHP iktidarı, gerici-milliyetçi yeni ittifakı ve medyasıyla kadın düşmanlığını, nefret söylemini yaygınlaştırıyor. Medeni Yasada yer alan kadınların lehine maddeleri hedef alan iktidar, yanına tarikat ve cemaatleri de alarak mücadele ederek elde ettiğimiz haklarımızı gasp ediyor.

Her gün en az 3 kadın katlediliyor. Faillerse cezasızlık, korumasızlık ve hukuksuzluk nedeniyle etrafta gezmeyi sürdürüyor.

İktidar, dinin siyasallaştırılması ve siyasetin de dinselleştirilmesiyle toplumsal cinsiyet eşitsizliğini doğallaştırılmaya, bizleri evlerimize kapatmaya çalışıyor. Bu politikalar cinsiyetçilik ve hali hazırdaki eşitsizlikle birleştiğinde de içinde bulunduğumuz koşullar daha da ağırlaşıyor. 

Kesintili eğitim sistemi ve MEB yönetmeliklerinde yapılan değişiklikler özellikle kız çocuklarını evlilik adı altında istismara maruz bırakarak eğitimden koparıyor; Adabı muaşeret gibi müfredata eklenen dersler ve Çedes gibi projelerle bilimsel ve laik eğitim yok ediliyor; çocuklara çok küçük yaştan itibaren katı, cinsiyetçi ,iş bölümünü yeniden üretecek pratikler öğretiliyor. Fetvalarla, Diyanet’le bu sistem destekleniyor. Erkek egemen sistemin yeniden üretilmesi ile cinsiyetçi politikalar müfredata giriyor.

Güç güzellemeleri yapılıp, prens,kral,aslan,paşa gibi sözcüklerle büyütülen,özel günleri  kutsanan tüm erkek çocuklarının,kendilerini kadınlardan daha ayrıcalıklı ve güçlü görmesinden daha doğal bir şey olamayacağını da biliyoruz..

Her zaman olduğu gibi bu 8 Mart’ta da kamu emekçisi kadınları  işyerlerimizde, alanlarda yaşadığımız her yerde mücadele etmeye, eşitlik, özgürlük, emek, hak, adalet, barış ve laiklik için yıllardır verdiğimiz mücadeleye omuz vermeye çağırıyoruz.

Her fırsatta dile getirdiğimiz taleplerimizi ve neden alanlarda olduğumuzu bir kez daha sizlerle paylaşıyoruz.

İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Yasa’nın etkin bir şekilde uygulanması için alanlardayız

Güvenceli iş, güvenli gelecek demek için, insanca yaşamaya yetecek ücret için alanlardayız

Yetki ve karar mekanizmalarında eşit temsiliyet sağlanması için alanlardayız

Kadın istihdamın önündeki engellerden olan çocuk, hasta, yaşlı, engelli bakımının kamusal hizmet olarak sunulması, ev işlerini kadının üstünden alacak sosyal politikaların yapılması ve hayata geçirilmesi için alanlardayız

Tarihi Doğru Öğrenmenin Önemini Vurguladı Tarihi Doğru Öğrenmenin Önemini Vurguladı

Kadınlar ve LGBTİ+’lara yönelik her türlü ayrımcılığı ve şiddeti önleyen yasal düzenlemeler yapılması için, Kadın Bakanlığı kurulması, toplumsal cinsiyet eşitliği politikalarının yapılması ve hayata geçirilmesi için alanlardayız

Hayatlarımıza sahip çıkmak için alanlardayız

Demokratik ve laik bir yönetim için alanlardayız

Emeğimiz, bedenimiz ve kimliğimiz bizimdir demek için alanlardayız

Doğamıza ve yaşam alanlarımıza sahip çıkmak için alanlardayız

Tüm kadınları, gökkuşağı gibi tüm renklerimizle bir arada olmaya, haklarımıza ve yaşamlarımıza sahip çıkmaya çağırıyoruz.

Evde, işte, tarlada emeği ve hakları için mücadele eden tüm kadınların 8 Mart Kadınların Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma gününü kutluyoruz.

Ali Eray ÇELİK

Whatsapp Image 2024 03 08 At 18.10.11Whatsapp Image 2024 03 08 At 18.10.10 (2)

Editör: ALİ ERAY ÇELİK