Binlerce usta öğreticinin emek verdiği bu kurslar, yurttaşın ücretsiz eğitim alma hakkını kısıtlayan tasarruf tedbirlerinin kurbanı oldu. MEB’in halk eğitimdeki bu kararları, bireylerin kişisel gelişimlerini engellerken, usta öğreticileri de işsizlikle baş başa bıraktı.
1-30 Ağustos 2024 tarihleri arasında binlerce usta öğretici, Halk Eğitim Merkezleri’nde görev almak için MEB’e başvurdu. Eylül ayında puan listeleri açıklanmasına rağmen yüzlerce öğreticiye, "Bu yıl görev verilmeyecek" denildi. Halk eğitimdeki kursların askıya alınması, usta öğreticilerin yıllardır beklediği sigorta güvencesi ve düzenli gelirden mahrum kalmasına neden oldu. Halkın talep ettiği nitelikli eğitimin önü kesilirken, öğreticiler ise yıllarca emek verdikleri işlerinden uzak bırakıldı.
Bu yıl Artvin’de özel gereksinimli bireylerin eğitim aldığı kurslar başta olmak üzere çeşitli alanlardaki kurslar tasarruf gerekçesiyle açılmadı. Yabancı dil, diksiyon, sanat, trafik bilgisi gibi alanlarda alınabilecek nitelikli eğitimler askıya alındı.
Eğitim-İş Artvin Şube Başkanı Filiz Yılmaz, "Eğitimin hiçbir seviyesinde tasarruf kabul edilemez" diyerek duruma tepki gösterdi. Yılmaz, Halk Eğitim Merkezlerinin istihdam, bireysel ve toplumsal gelişimde çok önemli bir rol oynadığını vurgularken, MEB'in halkın talep ve ihtiyacına cevap verecek adımları atması gerektiğini belirtti
Eğitim Sen Artvin Şube Başkanı Köksal Gümüş ise, halk eğitime getirilen kısıtlamalara sert tepki göstererek, iktidarın halkın temel ihtiyaçlarından tasarruf yapma çabasını eleştirdi. “Bu kurslar yabancı dil, el işi ve sanat eğitimi, üniversite hazırlık kursları gibi bireylerin hayatını iyileştiren eğitim olanakları sunuyordu. İktidar tasarruf yapacaksa, saraylardan, uçaklardan, lüks araçlardan ve yandaşa aktardığı ranttan vazgeçmeli” dedi.
Halk Eğitim Merkezleri'nin kapılarına kilit vurulması, eğitim hakkının giderek lüks olarak görülmeye başlandığını düşündürüyor. Halk Eğitim Merkezlerinin asli görevi olan, toplumun her kesimine erişebilir ve ücretsiz eğitim sağlama misyonu, tasarruf bahanesiyle askıya alınmış durumda. Artvin’de yaşayan ve bu merkezlerde nitelikli eğitim almak isteyen vatandaşlar, MEB’in bir an önce bu hatalı karardan geri adım atmasını talep ediyor.
MEB’in tasarruf politikaları, halkın eğitim imkanlarından mahrum bırakılmasına yol açarken, usta öğreticiler için de hayatlarını sürdürebilecekleri bir gelir kapısının kapanmasına sebep oluyor. Eğitim alanında yapılan bu kesintilerin, toplumun sosyo-ekonomik gelişimine ve bireysel refahına büyük zarar vereceği öngörülüyor.