EĞİTİM

Eğitimde Dönüşüm için Paydaşlar Bir Arada

Artvin’de İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından koordine edilen Bilge Öğretmen Akademileri Eğitim Şenliği, eğitim camiasını bir araya getirdi.

Abone Ol

Yaklaşık beş yıldır sürdürülen BİLGE Akademi Projesi çerçevesinde, eğitim öğretim dönemi boyunca yöneticilere, öğretmenlere, öğrencilere ve velilere çeşitli eğitimler ve atölye çalışmaları sunuluyor. Üniversiteler, eğitim vakıfları, eğitim koçları ve eğitici eğitmenleri gibi birçok paydaşla iş birliği yapılarak etkinlikler gerçekleştiriliyor. 
Bu kapsamda Gazi Ortaokulu Konferans Salonu'nda, Öğretmen Akademileri Vakfı Eğitim ve Saha Koordinasyon Yöneticisi Engin Güven’in, ÖRAV Eğitimcisi Dr. Selçuk Yusuf Arslan’ın, Eğitim ve İletişim Uzmanı Ece Karaboncuk’un katılımıyla program düzenlendi. 
“Bu tür faaliyetleri her zaman yapmaya devam edeceğiz”


Programın açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Fahri Acar, “Ülkemizin geleceği olan kıymetli yavrularımızı yarınlara daha güçlü, sağlıklı düşünen, çevresine, ülkesine, milletine faydalı yeteneklerini geliştirmiş birer birey olarak yetiştirmek için hep birlikte yoğun gayretler içerisindeyiz. Bu çabayı ülkemiz ve milletimiz adına sürdüren en önemli unsur öğretmenlerimizdir. Büyük hedeflere yürümemiz öğretmenlerimizin çabasıyla anlam buluyor.” dedi.
BİLGE Projesinin en önemli alt başlıklarından birisinin “Öğretmen Akademisi” olduğunu belirten Acar, “Öğretmenlerin tazelenmesi, mesleki ihtiyaçlar arası dayanışma ve bilgi aktarımı, mesleki gelişimlerine katkı sunan faaliyetlerin çoğaltılması amacıyla bu tür faaliyetleri her zaman yapmaya devam edeceğiz.” diye konuştu. 
“Ne olursa öğretmenle olur diyoruz”


Öğretmen Akademisi Vakfı Eğitim ve Saha Koordinasyon Yöneticisi Engin Güven, burada yaptığı konuşmasında, Öğretmen Akademisi Vakfı ve eğitim programları hakkında bilgi verdi.
Güven, “Eğitim alanında bir değişim, dönüşüm olacaksa, eğitimde bir şeylerin değişmesi için elbette birçok şey etkili ama en önemli aktör öğretmen, ‘öğretmenle olur’ düsturuyla hareket eden ve bu amaçla kurulmuş bir vakıftır.” dedi.
“Önce öğretmeniz demenin gururu ile karşınızdayım”


İletişim Uzmanı Ece Karaboncuk konuşmasında, iletişimciler olarak fikir üretmeye odaklandığını ve iletişimin öğretmenlerin mesleki gelişiminde önemli bir araç olduğunu vurguladı. İletişimin sınıfta, hayatta ve tüm mesleklerde kolaylaştırıcı bir beceri olarak nasıl kullanılacağını ve hayata geçirileceğini aktardı. Bu kapsamda, sahip olduğu bilgileri paylaştı. 
En önemli şeylerden birinin iletişim becerisi olduğunu ifade eden Karaboncuk, “Çünkü öğrencimizin ufkunu belirliyoruz.” dedi. 
“Tüm paydaşlar bir araya gelmelidir”


ÖRAV Eğitimcisi Dr. Selçuk Yusuf Arslan, konuşmasında, her projenin ihtiyaçtan doğduğunu belirterek, “Bir sorun tespit ederiz. Bunun için iyi gözlemciler olmalıyız. Odaklanabileceğimiz çok fazla şey var. O kadar çok sorun var ki hangisi için öğrencilerimi harekete geçirmeliyim, hangisi için onları cesaretlendirmeliyim diye düşünüyorum. Bu gerçekten çok değerli çünkü öğretmenler yaşadığı topluma katkı sağlamalıdır. Böyle bir misyonu olmalıdır.” dedi.
Eğitimin sadece okulların içinden ibaret olmadığını vurgulayan Arslan, “Eğitimin sonuçlarından tüm toplum etkileniyorsa tüm paydaşlar bir araya gelmelidir. Eğitimin amacı gerçek dünya problemlerine odaklanmaktır. Çünkü bunları çözmek için uğraşıyoruz.” şeklinde konuştu.
Programın devamında, çeşitli atölye çalışmaları gerçekleştirildi. 
Atölye çalışmalarında; Artvin Çoruh Üniversitesi’nin akademisyenleri Doç. Dr. Arcan Aydemir, "Tasarım Odaklı Düşünme" üzerine bilgi verdi. Dr. Öğr. Üyesi Şule Namlı, "Etkileşimli Kitap Okuma" konusunu ele aldı. Arş. Gör. Esra Kılıç, "Yapay Zekanın Öğretimi Zenginleştirmede Kullanılması" üzerine bir atölye düzenledi.
Öznur Babaoğlu "Oyunlardan Doğaçlamaya" adlı atölye çalışması gerçekleştirdi. ÖRAV eğitmenlerinden Güneş Erkan ise "Yaratıcı Drama ile Çatışma Yönetme Stratejileri" üzerine bir çalışma gerçekleştirdi.