Hopa Belediyesi tarafından, Hopa TSO Atatürk Konferans Salonunda eğitim alanında farklı yaklaşımlar ve yenilikçi modeller tartışıldı.
Konferansa katılan önemli isimler arasında, Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüyam Küçüksüleymanoğlu, Artvin Çoruh Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Ulu Kalın, Bursa Çağdaş Eğitim Kooperatifi Yöneticisi Buğra Küçükkayalar ve Hopa Belediyesi İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürü Bülent Topal yer aldı.
Eğitim kooperatiflerinin ve kooperatif okullarının sunduğu fırsatlar, bu modelin sağlayabileceği yenilikler ve mevcut eğitim sistemine alternatif olarak nasıl işleyebileceği üzerine derinlemesine tartışmalar yapıldı. Katılımcılar, eğitimde işbirliği ve kolektif çabanın önemine dikkat çekerek, bu tür modellerin eğitime katkı sağlayabileceği yolları keşfetme fırsatı buldu.
Çağdaş Eğitim Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar, ÇEK'in en önemli temel felsefelerinden birinin başarılı ve gereksinimi olan öğrencileri okutmak, barındırmak ve hayata atılmalarına yardımcı olmak olduğunu söyledi.Çağdaş Eğitim Kooperatifi, öğrencilerin sadece akademik başarılarını değil, aynı zamanda sosyal ve kültürel gelişimlerini de ön planda tutarak, topluma duyarlı bireyler yetiştirmeyi hedeflediğini anlattı.
Gerçekleşen Konferansta konuşma yapan Hopa Belediyesi İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürü Bülent Topal, yakında hayata geçirilecek olan Hopa Çağdaş Eğitim Kooperatifi hakkında konuşma yaparak eğitim kooperatifi olarak, kamusal eğitimdeki eşitlik, ücretsiz erişim, nitelik ve düzenlilik gibi temel ilkelerde yaşanan eksiklikleri gidermeyi hedeflediklerini dile getirdi. Her öğrenciyi bireysel farklılıklarıyla ele alarak, onların öğrenme özelliklerini, ilgi ve yeteneklerini göz önünde bulunduran eğitim programları hazırlayacaklarını söyleyen Topal, amaçlarının doğaya, çevreye ve tüm canlılara saygılı, özgüvenli, ne istediğini bilen, sorgulayan, düşünen, algılayan ve geleceğini planlayabilen bireyler yetiştirmek olduğunu ifade etti.
Kooperatif olarak, eğitimde hedeflere ulaşmak için kapsamlı ve çok yönlü adımlar atılacağını öncelikle, Hopa’nın eğitim altyapısını güçlendirmek amacıyla arsa ve araziler satın alınacağını kaydetti. Topal, bu alanlarda okul öncesinden üniversiteye kadar her kademede eğitim kurumları ile öğrenci yurtları inşa edeceklerini ve bu kurumların işletilmesini hem doğrudan hem de dolaylı olarak üstlenerek, çocuklara nitelikli ve çağdaş eğitim olanakları sunacaklarını dile getirdi. Aynı zamanda, çocukların sınavlara hazırlık süreçlerinde desteklenmesi için spor, müzik, sanat, meslek ve sürücü kursları gibi alanlarda kurslar açılacağını belirtti.
Topal, konuşmasına şu sözlerle devam etti; “Kooperatifin sadece eğitimle sınırlı kalmayıp, ortaklar ve eğitim kurumlarında görevli çalışanların sosyal, kültürel ve ekonomik gereksinimlerini de karşılamayı amaçlıyoruz. Bu doğrultuda, eğitim bursları ve krediler sağlayacak, gerekli tesis ve işletmeleri kurarak bu yapıları etkin bir şekilde kullanacağız. Kooperatif olarak aynı zamanda taşınmaz mallar edinmek, kiralama ve satış işlemleri yapmak, finansal kaynaklar oluşturmak adına çeşitli finansman kuruluşlarıyla iş birliği içinde olacağız. Eğitim programlarımızı daha da güçlendirmek adına, kültürel etkinlikler, araştırmalar ve tanıtım faaliyetlerine de yer vererek, toplumsal farkındalık yaratacağız. Kooperatif, vakıflar, dernekler ve meslek odaları gibi paydaşlarımızla kurduğumuz iş birlikleri sayesinde daha güçlü bir yapıya kavuşacak, eğitimin her alanında topluma katkı sunmayı sürdüreceğiz.”
Konferans, katılımcıların merak ettikleri konular hakkında soru cevap yapılmasının ardından sonlandı.