Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Artvin Şubesi tarafından düzenlenen “Eğitim- Öğretimdeki Sorunlarımız” konulu panel gerçekleşti.
Artvin Barosu Salonu’nda düzenlenen programa veliler ve öğretmenler katıldı.
Başkanlığını ÇYDD Artvin Şube Başkanı Nurcan Ay Katırcı’nın yaptığı panelin konuşmacıları arasında Eğitimci- Yazar Feray Aytekin ve Veli-Der Genel Başkanı Ömer Yılmaz yer aldı.
Panelde, “Okullarda uygulanan ÇEDES Projesinin içeriğinde neler var?, Tarikatlar ve cemaatler okullara ne şekilde giriyorlar?, Laik, çağdaş ve Atatürk ilkelerine dayalı bir eğitim sisteminden nerelere, nasıl geldik?, Hazırlanan yeni müfredatın içeriğinden neler çıkarıldı, neden?, Velilerin eğitim sistemi içerisinde etkisi ve katkısı ne olmalıdır?” konuları üzerine değerlendirmeler yapıldı.
 “Çoğu velimiz haklarının farkında değil”
Katırcı, eğitimde sorunların çok fazla olduğunu ve bu sorunlar üzerine konuşacaklarını ifade ederek şunları söyledi:
“Son süreçte de çığ gibi büyüyen eğitim sorunlarına, eğitim üzerine bir dernek olduğumuz için bir açılım yapmak istedik. Bununla ilgili İstanbul’dan Eğitimci- Yazar Feray Aytekin ve Veli-Der Genel Başkanı Ömer Yılmaz’ı Artvin’e davet ettik. Sorunlar çok fazla bu sorunlar üzerine konuşacağız.
Önümüzde bir müfredat değişikliği söz konusu, ÇEDES uygulamaları var. Bunlarla ilgili pek çok velinin de ne olduğuyla alakalı çok bir bilgisi yok. Öğretmenlerin bile okulunda ne olduğuna karar veremediği bir şeyler yaşıyoruz. Bunları masaya serelim. Konuşalım, sonuç olmasa bile birliktelik oluşturalım. Ortak bir akıl geliştirelim. Velilerimiz en azından ne yapabileceklerini bilsinler. Velilerin çok fazla uygulamaları reddetmek üzerine hakları var. Çoğu velimiz haklarının farkında değil.”

Akaryakıt Sektörünün Sorunları Masaya Yatırıldı Akaryakıt Sektörünün Sorunları Masaya Yatırıldı

panel4
“Ana başlık ‘eğitim’ oluyor”
Eğitimci- Yazar Feray Aytekin, burada yaptığı konuşmasında şunları kaydetti:
“Eğitim meselesi bu topraklar için en güncel, en çok sorunların yaşandığı meselelerden biriydi. Son 22 yılda eğitim alanında en zor ve ne kötü günleri yaşadık. Yerel seçimlerden sonra olan sonuç hepimiz için kocaman bir nefes olsa bile bu zor günleri yaşamaya devam ediyoruz. Sadece bizim ülkemizde değil dünyanın her yerinde hepimizin de bildiği somut bir gerçek var ki yeni bir rejim inşası hayata geçirilmek isteniyorsa buradaki temel hedef aldıkları ana başlık ‘eğitim’ oluyor. Bu son 22 yılda da bu ülkenin öğretmenleri, velileri, yurttaşları olarak bunu eğitim alanında yaşanılanlardan net bir şekilde gördük.” 
“Veli-Der bir eğitim hakkı mücadelesiydi”
Veli-Der Genel Başkanı Ömer Yılmaz, burada yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“2012-2013 yılında 4+4+4 meselesi çıktığında Veli-Der’in gerekliliğini hissederek İstanbul Kartal’da bir okulun İmam Hatip’e dönüştürülmesi sürecinde kurulmasıyla başlayan daha sonra eğitim hakkı meselesine dönen bir süreci yaşadık ve Veli-Der’i kurduk. Feray arkadaşımız da bizimle beraberdi. Bu mücadeleyi birlikte yaptık. 
Veli olarak bizler eğitimin bir paydaşıyız. MEB’in aldığı kararların alanda sahada en çok yaşayan gören kişilerdik. ‘Bu mesele bizim meselemiz’ dedik. Bu meseleyi biz de veli olarak sahiplenmeliyiz. ‘Bireysellikten çıkıp tüm çocukların eğitim hakkını savunmamız gerekiyor’ dedik. Çünkü bu dönüşüm meselesi Türkiye’nin her yerinde vardı. Biliyorum burada da var. Bu sürece dahil olduktan sonra Veli-Der’i oluşturduk. Veli-Der bir eğitim hakkı mücadelesiydi. ” 
Panel, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

panel3

Editör: Aleyna SARIGÜL MERT