Kooperatif Başkanı Hasan Yaşar, bu doğal balın bin 349 bitki türü barındıran, kimyasal atıklardan uzak bir ortamda elde edildiğini belirtti.
Taşlıca Köyü, eski adıyla Hatila, halkının arıcılık ve ormancılıkla geçimini sağladığını ve 22 bin 500 hektarlık vadi boyunca doğal ormanlarda bu balın üretildiğini kaydetti.
Yaşar, bölgede Kafkas arı ırkını koruduklarını ve sahteciliğe karşı yasal haklarını kullanarak mücadele ettiklerini ifade ederek, “Vadimize yalnızca Kafkas arı ırkı çalışıyor. Balımızı uluslararası standartlara ulaştırmayı hedefliyoruz. Coğrafi menşe işareti olan balımız sahteciliğe karşı korunduğundan, sahte üreticilerle mücadelede yasal haklarımızı kullanarak uyarılarda bulunuyor, gerekirse hukuki süreç başlatıyoruz.” dedi.
“Dört mevsimi birlikte yaşar”
Yaşar, Taşlıca Köyü’nün Artvin’in ve Türkiye’nin en ilginç köylerinden biri olduğunu vurgulayarak, köyün dört mevsimi birlikte yaşadığını belirtti. Yaşar, “Sevayil kesimlerinde üzüm ve incir, yüksek mezralarda ise Ağustos ve Eylül aylarında kiraz yetişir. Sonbaharda sofralarda incir, kiraz ve üzüm bulmak mümkündür. Bu kapsamda, 1974 yılında Sınırlı Sorumlu Taşlıca Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kuruldu.” diye konuştu.
“Tamamen doğal bal”
Yaşar, kooperatif üyelerinin uzun zamandır arıcılıkla uğraştığını ve arıcılığın köylerinin önemli geçim kaynaklarından biri olduğunu belirtti. Vadide tamamen doğal ve kaliteli bal üretildiğini vurgulayan Yaşar, Hatila Vadisi'nin kimyasal atıklardan uzak olduğunu aktardı.
“Bin 349’dan fazla bitki türü ve çeşidi”
Yaşar, Hatila Balı'nın tanıtımı ve ayırt edici özellikleri hakkında şunları söyledi: “Hatila, 1994 yılında Milli Park sınırlarına dahil oldu ve Hatila Vadisi olarak bilinir. Burada bin 349'dan fazla bitki türü bulunur. Bu çeşitlilik arı varlığını ve bal üretimini olumlu şekilde etkiler.”
Yaşar, üretim metoduyla ilgili olarak, “Coğrafi sınırda geleneksel arıcılık faaliyetlerinde temelde iki tür yapı kullanılır. Bunlardan ilki doğal kaya oyuklarına ahşap destekler ile sabitlenen mekanlar ikincisi ise kestane ağacından iki katlı, çantı tekniğinde oluşturulan semerdem çatılı ve nalya tipindeki tümüyle ahşap arılıkların kullanıldığı özgün yapılardır. Bu yapıların ilk katı malzemelerin konulduğu tek kapı girişli korunaklı odalar şeklinde tasarlanmıştır. İkinci kat ise sadece arılara tahsis edilir.” ifadelerini kullandı.
Dünya Çapında Tanıtımı Hedefleniyor
S.S. Taşlıca Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından coğrafi işareti alınan Hatila Balı’nın dünya çapında tanıtılması amaçlanıyor.
Bunlar da ilginizi çekebilir