Türkiye'nin birinci, dünyanın ise beşinci en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı ve HES projesi, 275 metre yükseklikle dikkat çekiyor. DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta’nın katılımıyla dolusavak testleri gerçekleştirildi.
Barajın su seviyesi en yüksek noktası olan 710 kotuna ulaşarak, tam kapasiteyle çalışabilmesi için gerekli testler başarıyla tamamlandı. Kapaklar açıldığında 275 metre yükseklikten dökülen su, etkileyici bir şelale görüntüsü oluşturdu ve barajın mühendislik harikası olduğunu bir kez daha gösterdi.
DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, testler esnasında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yerli ve yenilenebilir enerji konusunda önemli adımlar attığını belirtti. 2002 yılında 125 olan hidroelektrik santral sayısının, kamu-özel sektör işbirliği sayesinde 750’ye, hidroelektrik enerji üretim kapasitesinin ise yıllık 44 milyar kilovatsaatten 112 milyar kilovatsaate yükseldiğini ifade eden Balta, Yusufeli Barajı ve HES'in bu atılımda özel bir yere sahip olduğunu vurguladı.
Yusufeli Barajı ve HES, 558 MW kurulu güç ile yıllık ortalama 1 milyar 888 milyon kilovatsaat enerji üretim kapasitesine sahip. Bu üretim miktarı, 750 bin yerli ve milli otomobil TOGG’un enerji ihtiyacını karşılayabilecek düzeydedir. Ayrıca baraj, 2,5 milyon kişinin enerji ihtiyacını karşılayarak, ekonomiye yıllık yaklaşık 6 milyar TL katma değer sağlayacaktır.
Yusufeli Barajı'nın mühendislik harikası bir yapı olduğunu belirten Balta, baraj inşaatında Türk mühendis ve işçilerinin üstün gayreti ve akılcı uygulamaları sayesinde zorlu şartların başarıyla aşıldığını söyledi.
Barajın, proje, inşaat, elektromekanik işler, kamulaştırma ve yeniden yerleşim maliyetleri ile toplamda 55 milyar TL'ye mal olduğunu belirten Balta, Türkiye'nin baraj mühendisliği alanında saygın bir yere sahip olduğunu vurguladı.
Sokak hayvanları da unutulmamış, Ardanuç ilçesinde hayvan toplama merkezi yapılmış ve yeni yerleşim yerinde köpekler için 100 adet kulübe inşa edilmiştir. Balta, yeni Yusufeli'nin ekonomisi, ekolojisi ve sosyal yapısıyla bambaşka bir yerleşim yeri olduğunu belirtti.
2003-2024 yılları arasında Artvin iline toplam 219,359,497,044 TL yatırım yapılarak, 141 tesis hizmete alınmıştır. Bu tesisler arasında içme suyu tesisleri, barajlar, yeraltı depolamaları, taşkın koruma tesisleri ve HES tesisleri bulunmaktadır. Artvin'de hidroelektrik enerji üretimi yıllık 7.91 milyar kWh'tir.