Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, yaptığı yazılı açıklamada, yılın 6 ayında Trabzon’dan 612 milyon 571 bin 550 doları, 103 milyon 557 bin 591 doları Rize’den, 44 milyon 586 bin 795 doları Artvin’den, 32 milyon 756 bin 903 doları ise Gümüşhane’den ihracat gerçekleştiği belirtildi.
En fazla ihracat yapan sektörlerin başında 373 Milyon 168 bin 519 dolar ile Fındığın geldiğine işaret eden Kalyoncu, ikinci sırada 111 Milyon 856 Bin 62 dolar ile Su ürünleri ve Hayvancılık Mamulleri, üçüncü sırada 97 Milyon 975 Bin 655 dolar ile Yaş Meyve Sebze, dördüncü sırada 83 Milyon 781 Bin 625 dolar ile Maden ve Metaller, beşinci sırada 18 Milyon 788 Bin 276 dolar ile Kimyevi Maddeler ve Mamulleri olarak sıralandığı aktarıldı.
Kalyoncu, yılın 6 ayında Doğu Karadeniz’den 132 ülkeye ihracat yapıldığına dikkat çekerek şunları kaydetti:
“Doğu Karadeniz Bölgemizden 2024 yılı Ocak-Haziran döneminde 132 farklı ülkeye
ihracat yapılmış olup, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise sırasıyla; Rusya Federasyonu,
İtalya, Gürcistan, Almanya ve Çin Halk Cumhuriyeti olmuştur. Bu ülkelerden İtalya’ya yapılan ihracatımızda yüzde 16, Gürcistan’a yapılan ihracatımızda yüzde 12 ve Çin Halk Cumhuriyeti’ne yapılan ihracatımızda % 16 oranında artış yaşanmışken, Rusya Federasyonu’na yapılan ihracatımızda yüzde 25, Almanya’ya yapılan ihracatımızda ise % 3 düşüş yaşanmıştır.
İhracat yapılan ülkelerden Japonya, Tunus, Güney Kore Cumhuriyeti, Tacikistan,
Panama, Moğolistan, Letonya, Komor Adaları ve İzlanda’ya yapılan ihracatta önemli oranda
artış yaşanmış, geçtiğimiz yılın aynı döneminden farklı olarak başta Venezüella, Sri Lanka, Mauritius, Filistin, Nijer, Palau, Bahamalar, Bahreyn, Afganistan, St. Lucia ve Barbados olmak üzere 14 farklı ülkeye daha ihracat gerçekleştirilmiştir. Gerçekleşen ihracat rakamlarından da görüleceği üzere, başta Trabzon ilimiz olmak üzere bölge illeri ihracatındaki artış trendi her geçen gün düşüş göstermekte, ihracat önceki dönemin
hemen hemen aynı seviyelerinde seyrettiği rakamlardan da açıkça görülmektedir. Bunda da en önemli etkenin Bölge illerinde sanayi yatırımlarının düşük kalması, yaklaşık 10 yıldır Trabzon ve Doğu Karadeniz Bölgemizde yeni sanayi yatırımlarının yapılamaması ve artan maliyetler karşısında ihracatçılarımızın rekabet imkanlarının yok olmuş olmasıdır.
Trabzon ve Rize illerimizin yatırım açısından cazip olmaması nedeniyle yeni yatırımcı
çekememesi, mevcut sanayi yatırımcılarımızın ise yurt dışı pazarlarda rekabet güçlerinin
zayıflaması nedeniyle ihracat istenilen ölçüde artamamaktadır. Bundan dolayı Bölge siyasilerinin ivedilikle Trabzon ve Rize illerimizde sanayiciler için yatırımları cazip hale getirecek düzenlemeler için girişimlerde bulunarak bu illerimizin Yatırım Teşvik Mevzuatında 5 inci Bölge kapsamına alınmasını sağlamaları, ayrıca Trabzon ve Rize illerimizde sanayi yatırımları için ivedilikle TOKİ eliyle yeni organize sanayi bölgeleri oluşturularak yatırımcılarımıza tahsis
edilmesi büyük önem arz etmektedir.
Bunun yanında, maliyet artışları nedeniyle rekabet imkanları yok olan Bölge
ihracatçılarımıza rekabet imkânı kazandıracak ekosistemin oluşturulması ve ihracatçılarımızın
finansman imkanlarına erişimin kolaylaştırılması gerekmektedir.”
Haber Merkezi
Doğu Karadeniz’den 6 ayda 793 milyon dolarlık ihracat yapıldı
Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane’den 2024’ün Ocak-Haziran döneminde yapılan ihracat 793 milyon dolara ulaştı
Bunlar da ilginizi çekebilir