20.Hopa Kültür Sanat ve Deniz Festivali kapsamında Bağımsız Araştırmacı Fatma Genç, Akademisyen Derya İnce ve Prof. Dr. Fuat Ercan “Doğu Karadeniz’in Efkarı: Doğu Karadeniz İçin Kim Ne İstiyor” söyleşisi gerçekleşti.

Belediye Parkında gerçekleşen söyleşide konuşma yapan Akademisyen Derya İnce, yeşil yol hakkında bilgi vererek Doğu Karadeniz alanında yapılan müdahaleler ile ilgili açıklamada bulundu.

Yüksek Lisans tezinin aynı zamanda Yeşil yol üzerinden olduğunu kaydeden Akademisyen Derya İnce, Samsun’dan başlayıp sınır kapısına kadar uzanan güzergahın yeşil yol projesi olduğunu kaydetti.

Türk Tiyatrosunun Usta Oyuncusu Şükran Güngör Türk Tiyatrosunun Usta Oyuncusu Şükran Güngör

Whatsapp Image 2024 08 14 At 20.23.51

İnce, “Yeşil yol projesinin kaynağına baktığımda Doğu Karadeniz Kalkınma Projesi denen planın devasa bir parçası. Bu projenin içerisinde sadece yeşil yol yok bunun dışında tarım, hayvancılık, enerji, madencilik gibi pek çok faaliyet alanları var. Yeşil yolda orada yer alan faaliyet alanlarından biri olan turizm için mevcut. Bu proje esasında Samsun’da başlayıp Artvin’de hatta sınır kapısında sonlandırılmayı planlanan yukarıda yayları 2600-2500 kilometrelik yol ile birbirine bağlamayı oluşturan güzergah çiziyor. Bunu yayla yolu gibi gösterip tünel hattı oluşturma ve burada kesintisiz yayla turizmi vermek üzerine oluşturuyorlar. Gittikçe çerçevesi genişleyen ve ihalelerle sermaye ile yeniden değerlendirme alanı hazırlanan bir proje. Bu proje sadece DOKAP’ta geçmiyor aynı zamanda Doğu Karadeniz Turizm mastır planında geçiyor. Burada Doğu Karadeniz alanına bir müdahale sorunu ve bu modelleri yaparken tek bir alanda yapmıyor çeşitli faaliyet alanlarında çeşitli biçimlerde projeler oluşturarak yapıyorlar. Yeşil yolda dediğim gibi bunlardan biri ve bu yukarıdan yayla yollarını yeşil yolculuk ismi ile bir marka değeri yaratma ve burada turist çekmeye yönelik iddiası var” dedi.

Bağımsız Araştırmacı Fatma Genç, Türkiye’deki emek gücü direnişleri hakkında konuşma yaparak Artvin özelinde bakır, altın, gümüşün önemli bir maden alanı olarak işaret edildiğini dile getirdi. Genç, “Doğu Karadeniz’i ne yapmalı, çayı ne yapmalı, turizmi ne yapmalı, madeni ne yapmalı? Sermayenin rıza üretemediği yerel direnişlerin olduğu önemlide bir alan aslında Artvin. Yusufeli’nde HES’e karşı yürütülen, Şavşat’ta aşırı odun üretimine karşı yürütülen mücadeleler, Ardanuç’ta ağaç kesimine karşı verilen tepkiler, Cerrahtepe de madene karşı yürütülen mücadele ve Cankurtaran’da bu turizm alanına karşı yürütülen mücadele tamda işte o kamunun, halkın kaynaklarını kendine tahsis edilmesini talep etmesi önemli direniş alanlarıdır” dedi.

Editör: AYŞE ÖZDER