DİSK’ten Şavşat Belediyesi’ne Tepki DİSK’ten Şavşat Belediyesi’ne Tepki

Beton dökülerek yapılan bu çalışmanın doğaya ve köylülerin su kaynaklarına ciddi zarar verdiği belirtiliyor. Şavşat'ta yapılan dere ıslah çalışması, bölge halkının yaşamını olumsuz etkilerken, doğaya ve çevreye de büyük zarar verdiği belirtiliyor. Köylüler, bu tür projelerin doğayı koruma ve halkın ihtiyaçlarını gözetme amacı taşıması gerektiğini vurguluyor.

Dalkırmaz köyünden Ümit Kemal Demir, yapılan yatırımlara karşı olmadıklarını, ancak dereye dökülen betonun gereksiz olduğunu vurguladı. Demir, "Biz tabii ki yapılan yatırımlara karşı değiliz ama bir betonun boşu boşuna dereye dökülmesine karşıyız. Şu an baktığımızda, burada değirmeni çalıştıracak su yok. Bizim burada bir değirmenimiz var; ürettiğimiz buğdayımızı, mısırımızı öğütecek maalesef suyumuz yok," diyerek köylülerin yaşadığı sıkıntıları dile getirdi.

CHP Artvin İl Genel Meclis Üyesi Yaşar Gülel de yapılan çalışmaya tepki göstererek, doğada yaşayan canlıların sudan uzaklaştırıldığını söyledi. Gülel, "Burada yapılan dere ıslahı çalışmasının ne amaçla yapıldığı bizlerde anlamış değiliz. Doğada yaşayan canlıları sudan uzaklaştırmak için yapılmış bir çalışma olarak gözüküyor. Dereye baktığımızda küçücük bir su akıyor. Zamanında bu derede balık avlayan köylüler, şimdi derede kurbağa bile olmadığını söylüyor. Hayvanlar suya ulaşmak için çaba sarf ediyor ama boşuna, suya ulaşma şansları yok. Doğayı sadece kendimizin zannediyoruz ve sadece kendi amaçlarımız için kullanıyoruz. Oysaki burada yaşayan birçok canlı bu suya ihtiyaç duyuyor," dedi.

Gülel, projeyi "yandaş müteahhitlere para kazandırmaktan öteye hiçbir amacı olmayan bir proje" olarak nitelendirdi. "Belki burada harcanan betonla bütün köy yolları betonla kaplanıp, köylülerimizin köylerine ulaşması sağlanabilirdi. Ancak bu derede yıllardır su taşkını yaşanmadığı halde, milyonlarca ton beton dökülerek dere ıslahı yapılmış. Köylerimizde su ve yol sorunu varken, bu tip projelerle yandaş müteahhitlere para kazandırmaktan başka bir şey yapılmıyor," diye konuştu.

Ümit Kemal Demir, dere ıslahı nedeniyle köylerinin suya erişiminin kesildiğini belirtti ve şöyle devam etti: "Yapılan köprü yaka HES'le birlikte, suyumuz diğer yakaya akıtıldığı için derede su kalmadı. Bizler üretime yönelik yatırımlar istiyoruz, köyümüzde üretim yapıyoruz ama destek yok. Dereye dökülen beton, doğal ortamı ve hayvanların yaşam alanlarını yok etti. Eskiden bu derede balık tutardık, şimdi ise balık kalmadı."

Editör: ALİ ERAY ÇELİK