DİSK’li çalışan kadınlar, 7 Mart Cuma günü saat 12.30’da Artvin Belediyesi önünde bir araya geldi. Kadınlar, emeğini ve haklarını görünür kılmak adına bir günlük grev yaptı. Kadınlar, "Eşit işe eşit ücret!", "Kadın cinayetlerini durduracağız!", "ILO 190 onaylansın!" ve "Kadının emeği, kimliği ve bedeni bizimdir!" sloganlarıyla meydanlarda buluştu.

DİSK adına basın açıklamasını okuyan Özlem Eldemir, kadınların hem iş hayatında hem de evde yaşadıkları ayrımcılıklara dikkat çekti. Eldemir, "Toplumun yarısını oluşturan biz kadınlar, toplumsal hayatın her alanında eşitsizlik ve ayrımcılıkla karşı karşıyayız. Kadın işsizliği artıyor, hayat pahalılığı ve kadın yoksulluğu derinleşiyor. Buna karşılık kadınlar, bu düzene karşı dayanışmayı ve mücadeleyi büyütmeye devam edecek" dedi.

DİSK Kadın Komisyonu’nun açıklamasında öne çıkan talepler ise şu şekildeydi:

Eşit işe eşit ücret politikaları hayata geçirilsin!

Kadın cinayetlerinde ve toplumsal cinsiyete dayalı suçlarda tahrik ve iyi hal indirimine son verilsin!

ILO 190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi onaylansın!

Kadınlar için tam zamanlı ve güvenceli istihdam alanları oluşturulsun!

Kadınların çocuk, hasta ve yaşlı bakımı yükünün azaltılması için kamu kreşleri ve bakım merkezleri yaygınlaştırılsın!

Whatsapp Görsel 2025 03 07 Saat 15.00.08 709Caef5Doğum izni iş güvencesiyle desteklensin ve ücretsiz kreş hizmeti sağlansın!

İstanbul Sözleşmesi yeniden uygulamaya konulsun!

Kadın istihdamını artırmak adına esnek çalışma yerine güvenceli çalışma alanları oluşturulsun!

Yetki ve karar mekanizmalarında kadınların eşit temsiliyeti sağlansın!

Artvin’de kadınların grevine destek verenler arasında sendika yöneticileri ve sivil toplum örgütleri de yer aldı. Konuşmalarda, kadın emeğinin önemi ve toplumsal cinsiyet eşitsizliklerine karşı verilen mücadelenin devam edeceği vurgulandı.

Deriner Barajı’nda Yaban Keçileri Görüntülendi Deriner Barajı’nda Yaban Keçileri Görüntülendi

Kadınlar, “Bugün yaşamı durduruyoruz! Haklarımızdan, emeğimizden, özgürlüğümüzden vazgeçmiyoruz!” diyerek eylemi sonlandırdı. DİSK’li kadınlar, mücadeleyi daha da büyütmek için tüm emekçi kadınları sendikalı olmaya ve dayanışmaya davet etti.

"Yaşasın kadın dayanışması! Yaşasın örgütlü mücadelemiz!" sloganlarıyla meydanlardan ayrılan kadınlar, 8 Mart Kadınlar Günü için daha büyük bir dayanışma çağrısında bulundu.

Whatsapp Görsel 2025 03 07 Saat 15.00.30 45Aada71Eldemir açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Toplumun yarısını oluşturan biz kadınlar toplumsal hayatın bütününde eşitsizlik ve ayrımcılık yaşıyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği katlanarak büyüyor, kadın cinayetleri artıyor, hayat pahalılığı ve kadın yoksulluğu durdurulamaz seviyelere çıkıyor. Kadın işsizliği katlanıyor. Tüm bunlara karşılık kadınlar toplumsal yaşamın her alanında eşitsizliklerle ve ayrımcılıklarla mücadele etmeye devam ediyor.

2025 yılında asgari ücretin hâlâ tek kişi üzerinden hesaplanmasına rağmen siyasi iktidar “aile yılı” ilan ederek bir kez daha emeğimizi karşılıksız bırakacak, bizi eve hapsedecek, yoksul bırakacak, şiddete açık hale getirecek politikalara olan ısrarından vazgeçmedi. Bizler de kadına yönelik şiddete karşı cezasızlık politikalarına, eşitsizliklere ve ayrımcılıklara karşı mücadele etmekten vazgeçmeyeceğimizi buradan bir kez daha ilan ediyoruz.

Geçen yıl 8 Mart’ta yaptığımız açıklamada, "Cumhuriyet'in ikinci yüzyılını emeğin ve kadınların yüzyılı olarak inşa edeceğiz" demiştik. Şimdi bu sözümüzün arkasında duruyor, bir adım daha ileriye gidiyoruz.

Kadınlar olarak, emeğimize, bedenimize ve kimliğimize sahip çıkıyoruz!
Eşit işe eşit ücret, kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddete karşı mücadele, İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması, ILO’nun 190 sayılı Sözleşmesi’nin onaylanması ve bakım yükünün kadınların üzerinden alınacak kamusal sosyal politikaların hayata geçirilmesi için mücadelemizi yükseltiyoruz.

Biz kadınlar, 8 Mart’a giderken hayat pahalılığına, düşük ücretlere, güvencesiz istihdam politikalarına ve ayrımcılığa karşı itiraz sesimizi yeniden yükseltiyoruz. Hem çalışma hayatında hem de görünmeyen ev içi emeğimizdeki eşitsizliklere, güvencesizliğe, baskılara, şiddet ve tacize karşı birlikte duruyoruz.”

Editör: ALİ ERAY ÇELİK