ARTVİN

Dikkat omuz ağrısını tetikliyor, mutlaka uzmana danışın

 Basit bir ağrıyla başlayıp zamanla hareket kısıtlamasına neden oluyor; ‘Donuk omuz sendromu’

Abone Ol

Bazı ağrılar oldukça inatçıdır ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Özellikle de eklem ağrı ve kısıtlılıkları günlük aktiviteleri dahi yapamaz hale getirebilir. Bu hastalıklardan biri de donuk omuz sendromudur. Fizyoterapist Berkant Ketenci konu hakkında önemli bilgiler verdi.

Omuz bölgesinin vücudun en fonksiyonel bölgelerinden biri olmakla beraber eklem yapan kemiklerin şekli ve eklemlerin çokluğu sebebiyle travmalara oldukça açık bir bölge olduğunu söyleyen Fizyoterapist Berkant Ketenci, “Omuz ekleminin, bütünlüğü korumak amacıyla, çevreleyen eklem kapsülünün genellikle bilinmeyen sebeplere bağlı olarak iltihaplanması sonucu ortaya çıkan tablo donuk omuz olarak adlandırılır. Omuz eklem kapsülündeki kalınlaşmayı takiben eklem içi sıvıda azalma da meydana gelir. Genellikle tek omuzda görülürken bazı vakalarda aynı anda iki omuzda da görülebilir. Uyku ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen oldukça ciddi bir problemdir” dedi.

Omuz ekleminin uzun süre hareketsiz kalmasına sebep olabilecek kireçlenmeler, direk travmalar, romatizmal rahatsızlıklar gibi durumlar sonrası donuk omuz görülme sıklığının arttığını ayrıca 40 yaş ve üzeri kadın birey olmanın, şeker, kolesterol gibi sistemik bir hastalığa sahip olmanın da donuk omuz görülmesini artıran risk faktörlerinden olduğuna dikkat çeken Fizyoterapist Berkant Ketenci, “Kimi durumlarda 2 yıla kadar varan iyileşme süreci olan donuk omuz rahatsızlığında genellikle 3 aşama gözlenir” diyerek yangı-donma-çözülme olarak kabaca adlandırılan bu üç aşamanın kişiden kişiye değişkenlik göstermekle birlikte genelde her hastada sırasıyla yaşandığını belirtti.

İlk evre olan yangı aşamasında ağrının ön planda olduğunu söyleyen Fizyoterapist Berkant Ketenci “Gün içerisinde gerçekleştirilen omuz hareketlerinde gözlenen ağrı ve özellikle gece gelişen ağrı bu evrede çok daha fazla görülmektedir. Gece istirahat ağrısı uyku ve yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir” dedi.

“Donma aşamasında ise ağrı giderek azalırken hareket kısıtlılığında artış meydana gelmektedir” diyen Fizyoterapist Berkant Ketenci,bu evreye kadar ağrı kaynaklı korumaya alarak hareket ettirmekten kaçınılan omuz bölgesinde kısıtlılıkların görüldüğünü aktardı ve “Üçüncü ve son evre olan çözülme evresinde ise şikayetlerde azalma meydana gelmektedir” ifadelerini kullandı.

Hekim muayenesi ve tetkik yöntemleri neticesinde tanısı konulan donuk omuz sendromunun, ağrı ve hareket kısıtlılığının ön planda olduğu bir rahatsızlık olması sebebiyle bu gibi şikayetlerde vakit kaybetmeksizin uzman bir hekime başvurmak gerektiğinin altını çizen Fizyoterapist Berkant Ketenci, “Hekim muayenesinin ardından fizyoterapist eşliğinde kişiye özgü planlanmış ve fonksiyonelliği artırmaya yönelik bir egzersiz programı ile bu gibi şikayetlerden kurtulmak mümkündür.

Klinikte hastanın evresine ve durumuna göre uygun bir tedavi programı yürütmekteyiz. Öncelikli amacımız ağrıyı azaltmak ve hareket kabiliyetini artırmak olmaktadır. Bu amaçla omuz ve omuz çevresine yönelik, manipülasyon-mobilizasyon teknikleri, yumuşak dokulara yönelik miyofasyal çalışmalar, omuz kapsülüne yönelik gevşetme çalışmaları gibi yöntemlere ek olarak omuz ve omuz çevresi yapıları da içeren kişiye özgü bir egzersiz programı düzenlemekteyiz.

 Detaylı bilgi için ofisimi ziyaret edebilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim” diyerek açıklamasını sonlandırdı.

Ayşe ÖZDER