1996 yılından beri sinema sektöründe olan Arhavi Çarmıklı Sineması bölgedeki sinemaseverler için önemli bir kültürel merkez konumunda. İşletmeci Akman Sandıkçı, bölgede ki tek sinema salonunun dijital platformların etkisi ile birlikte eskisi gibi rağbet gösterilmediğini söyledi.  

Sandıkçı, pandeminin ardından dijital platformların popülaritesinin hızla arttığını bu platformlar sayesinde izleyicilerin, istedikleri zaman ve mekanda film izleme özgürlüğüne kavuşması nedeniyle sinema salonlarına çok fazla ilgi göstermediklerini dile getirdi. Dijital platformlar sayesinde sinema salonlarında ki izleyicilerin azaldığını vurgulayan Sandıkçı, bu nedenle büyük şehirlerde sinema salonlarının kapanma noktasına geldiğini kaydetti.

Sinema (5)

Her ne kadar dijital platformlar yaygınlaşsa da, Sandıkçı sinema salonlarının da kendine has avantajları olduğunu dile getirdi. “Sinema filmi sinema salonunda izlenir” diyen Sandıkçı ilçede ki durumu şu sözlerle anlattı; “Pandemiden önce iyiydi pandemiden sonra düzeldi dedik daha sonra deprem dolayısı ile şuan durumu toparlayamadık. Bunu da dijitale bağlıyoruz insanlar pandemi de evde oturmaya alıştı. Dijitalden izleyerek yapıyorlar. İçerik olunca geliyor vatandaşlar ama bu seferde yapımcılarda filmler iş yapmayınca çekildi. Geçenlerde Bodrum Film Festivalindeydik bütün sinemacılar oradaydı Birol Güven’de oradaydı sinema genel müdürü bu durumu biz kendisine ilettik. Büyük film yapımcılarını tekrar sinemaya döndürmek için çalışmalar yapıyorlar. Ama şuan sektör çok zorda. İstanbul’da çoğu AVM’nin sineması kapalı şuanda. Doğu Karadeniz’de Rize’den sonra biz varız, bizden başka da vilayette de yok. Biz bir şekilde devam ederiz ama büyük şehirdeki sinemacılar hepsi çok zorda. Eskiden gazetelerde veriliyordu filmleri bu hafta bu film var diye ama artık oda kalktı. Sinema sektörü çok zorda yakında çok sinema daha kapanacak. Bu sene 55 tane film fragmanı gösterdiler Bodrum’da içinde dört tane veya beş tane sinemacıyı heyecanlandıran film vardı. İçerikte yok.”

Kamilet Vadisi'nde Dünya Yürüyüş Günü Etkinliği Düzenlendi Kamilet Vadisi'nde Dünya Yürüyüş Günü Etkinliği Düzenlendi

Bilet fiyatlarının pahalı olmasının vatandaşlar üzerinde ki etkisinden bahseden Sandıkçı, “Bilet fiyatları pandemiden sonra arttı. Biz bunun yüzde ellisini film şirketine gönderiyoruz bunun KDV’si var yani dışardan 140 liraya bilet sattığımız zaman bize kaldığı zannediliyor ama bunu film şirketine de veriyoruz. Eskiden Cuma günleri buraya bir film gelirdi çok kötü bir filmde olsa 70-80 kişiyi bulabilirdi. İnanın şimdi biz açıyoruz kapatıyoruz yani insanlar gelmiyor. Biz akıntıya karşı kürek çekiyoruz ama bizim için o kadar büyük bir durum yokta büyük vilayetteki sinemalar çok zorda. Çoğu kapatmış vaziyette kapatan kapatana” dedi.

Sinemacıların artık dijitale iş yaptıklarını söyleyen Sandıkçı, “Sinema sinemada izlenir ama ekonomik zorluklarda var vatandaş gidip evinde açıyor dijitalden seyrediyor. Cem Yılmaz mesela film yapmıyor ama Netflixe yaptı. Artık sinemadan kazandılar ama sinemaya ihanet ettiler diyebiliriz. Şahan Recep İvedik’i dijitale sattı. Baktığımız zaman hepsi parayı sinemadan kazandı” diyerek sitemde bulundu.

Sinema (1)Sinema (3)Sinema (2)

Editör: AYŞE ÖZDER