İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV), Avrupa Birliği desteği ve Marmara Belediyeler Birliği iştirakiyle hayata geçirdiği Ortaklaşa: Kültür Diyalog ve Destek Programı kapsamında Gola Kültür, Sanat ve Ekoloji Derneği ile Borçka Belediyesi tarafından “ortaklaşa” yürütülen “Demir Elma Festivali” yarın başlıyor.

Hastane var ama ulaşım yok! Hastane var ama ulaşım yok!

1-3 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek olan Demir Elma Festivalinde, Doğu Karadeniz’deki kültür sanat ekosistemini güçlendirmeyi, sivil toplum ile yerel yönetimler arasındaki işbirliğini katılımcı kültür politikaları perspektifiyle geliştirmeyi hedefleyen, çok ortaklı bir festival tasarımı ile gerçekleşecek.

Borçka Belediyesi tarafından coğrafi işaret alan Demir Elma’nın daha çok tanıtılması ve eğlenceli günler geçirmek için düzenlenen festivalin ilk günü Borçka’nın merkezinde, ikinci günü Gürcistan-Türkiye sınır köyü olan Muratlı/Maradit köyünde, üçüncü günü ise Borçka Karagöl’de gerçekleşecek.

Gerçekleşecek festival hakkında açıklamada bulunan Borçka Belediye Başkanı Ercan Orhan, “Coğrafi işaret aldığımız demir elmayı topluma nasıl kazandırabiliriz, nasıl duyurabiliriz diye düşündük ve bir proje yaptık. 1-3 Kasım tarihinde yani yarın itibari ile çok önemli yazarlar, gurmeler ve gazeteciler burada olacaklar. Çok önemli etkinlikler yapacağız. Yarın Borçka’da Gürcistan’dan gelen hem de Anadolu Rack grubunu temsil eden bir ekiple Borçka da konser yapılacak. Cumhuriyet bayramı ile taçlandıracağız bu festivali. Demir elma deyince Türkiye de artık Borçka akla gelecek” dedi.

Borçka’da gerçekleşecek festivalde program akışı şu şekilde;

1. günü doğa dostu sanat etkinlikleri ve demir elma çerçevesinde düzenlenecek inovatif gıda atölyeleri ile başlayacak. Çoruh nehrinin iki yakasına yerleşmiş Borçka’nın içinde Sirkhane eşliğinde şenlikli kent yürüyüşünü açılış konuşmaları takip edecek. İlk olarak tiyatro sanatçısı ve aktivist Mert Fırat ile doğa ve insan gözlemcisi Güneşin Oya Aydemir “Aktivizm, Dayanışma, Kültür-Sanat ve Dirençlilik” başlıklı bir sohbette buluşacak. Sonrasında, Borçka Belediye Başkanı Ercan Orhan ile Taner Gökdemir “Borçka’nın Demir Elmasının Coğrafi İşareti Süreci” üzerinden bir endemik ürünün kentin markalaşmasına olan etkisini konuşacak. Festivalin ilk günü Biraradadans gösterisi, Gürcistan’dan gelen Adtzali Ensemble Müzik Topluluğu dinletisi ve Serdar Öztop’un “Anadolu Kolektif” başlıklı konseriyle sona erecek.

2. gün Borçka’da tarihsel önem taşıyan sınır köyü Maradit’te (Muratlı) köyünde gerçekleşecek. Vatandaşlar ile birlikte elma toplayıp suyunu sıkacak ve pekmez yapılacak. Çocuklar elma kurdu masalının peşindeyken, büyükler de köyün tarihi ahşap camisinin ahşap işlemelerinin hikayesini dinleyecek. Yemek kültürü araştırmacıları Nilhan Aras ve Anna Maria Beylunioğlu ile elma tadında bir sohbeti Engin Yıldız’ın “Eski Evler ve Karayemişler” isimli filmi takip edecek. Köy gün boyu müzikle ve horonla şenlenecek, Borçka Belediyesi Kadın Korosu’nun dilinde yankılanacak. Şair Sezai Sarıoğlu ve udi Şenol Morgül’ün sohbetinden sonra gün bitimi Bayar Şahin konseri ile olacak.

Festivalin son günü taze basılmış “Dağlardan Denize Artvin” kitabının derleyicisi Rahşan İnal ve yazarlarının sohbeti ile başlayarak, Doğu Karadeniz’in en büyülü mevkilerinden biri olan Borçka Karagöl Tabiat Parkı’nda sanatsal enstalasyon ile kapanacak.

Editör: AYŞE ÖZDER