Arhavi de Darı Yetiştiriciliğinin yeniden başlaması, yerel mutfağa girmesi ve pazara kazandırılması için Kurumi (darı) Hasat Şenliği düzenlendi.

Ceren Kazancı Oruç ve Soner Oruç tarafından 2015 yılında kurulan 'Şifa Heybesi' tarafından 2023 Uluslararası Darılar Yılı kapsamında 22 Ekim'de Kurumi (Darı) Hasat Şenliği düzenlendi.

Etnobotanik Uzmanı – Ekolog Ceren Kazancı Oruç, Kurumi’nin aslında çok besleyici bir bitki olduğunu ifade etti.  Kurumi’nin pirinç, bulgur, buğday, mısır gibi üretilen tüm ürünlerin yerine geçebilecek bir tür olduğunu vurgulayan Oruç, şunları söyledi:

Darı Hasat Şenliği yapıldı (2)

“Bulguru, pirinci kullandığımız bütün yemeklerimizde kurumiyi kullanabiliriz.  Örneğin; mısır ekmeği ya da hamsili ekmek yapıyoruz bunların içerisinde mısır unu yerine kurumiyi kullanabiliriz. Daha çeşitlendirebileceğimiz birçok çeşit yemek var. Sütlacı da bugün öyle denedik. Burada mesela lapamız var. Karkaliden, bal kabağından yapılan o lapa da eskiden kurumiyle yapılırmış. 70 yıl önce yetiştirilen bugün kuş yemi olarak kullanılan bir tahıl türü, Buğdaygiller ailesinden bir bitki türünü göreceğiz. İçimizden bazıları zaten daha önce görmüştür. Belki tadına bakmış belki de ekmiştir

IMG-20231024-WA0016

Bayağı heyecanlıyız. Çünkü üç yıldır bahçemizde yetiştirmeye başladık. Tohumlarını Gürcistan’da Megrel bir hocamız 1960’lardan beri yetiştiriyordu. Ulusal botanik parkta koruma altındaydı. Biz de o tohumu kendi toprağımızda kendi çeşidimizi üç yıldır yaratmış olduk. Bu çeşitler aslında Arhavi’de çok daha fazladır köylerde ilerde bununla ilgili daha derinlemesine çalışmalar yapmak istiyoruz. Uluslararası Dünya Tarım Örgütü (FAO) da aslında bu 2023 yılını Darılar Yılı ilan etti. Bu kapsamda da çok önemli. Yerel türümüzün Arhavi’de bir çeşidi belki daha fazlası var. Biz dünden beri aslında uzun soluklu bir şeye başladığımızı fark ettik. Arhavi Belediyesi’nden onçamure istedik. Onu temizledik ve kullanılabilir hale getirdik. Orada mısır yerine kurumiyi dövdük. Gerçekten o mısır için değilmiş aslında o kurumi içinmiş. Belki gelecek yıllarda festivallerimizde kurumi dövülür. Dövdükten sonra eledik.”    

Darı Hasat Şenliği yapıldı (7)

Kepeklerini rüzgarda savurarak harman ettiklerini söyleyen Kuş Uzmanı – Ornitolog Soner Oruç, “Daha sonra Sabri dayımızın değirmenine gittik orada nişastasını çıkartmak için özünü aldık ununu da yaptık. Daha sonra Arzu yengemiz de geldi. Hem tohumları kullanarak hem de çok az kıvam vermek içinde nişasta ve un karışımını kullanarak onunla sütlaç yaptık. Hasattan sonra sütlacımızı yiyeceğiz” dedi.

Aileler Gençlik Merkezinde Buluştu Aileler Gençlik Merkezinde Buluştu

Etkinlikte Kurumi bitkisinden yapılan sütlaç katılımcılara ikram edildi. Etkinliğin sonunda tulum eşliğinde oynanan horon ile renkli görüntüler ortaya çıktı.

Hikmet BAŞAR

Darı Hasat Şenliği yapıldı (6)

Darı Hasat Şenliği yapıldı (5)

Darı Hasat Şenliği yapıldı (1)

Editör: HİKMET BAŞAR