Fark edilemediği için de cumartesi felci denilen sorun ortaya çıkar.

Cumartesi gecesi felci, kola gelen ana sinirlerden birinin sıkışmasıyla el, bilek ve parmakların hareket ettirilememesidir. Alkol ya da uyuşturucu kullandıktan sonra kolu gövdesinin altında kalacak şeklinde uyuyan kişilerde görülür. Fizyoterapist Berkant Ketenci,  Cumartesi Gecesi Felci-Balayı Felci hakkında açıklamalarda bulundu.

Alkol alındığı gece omuzla dirsek arası bölge dıştan baskı altında kalmayacak şekilde, yumuşak ve rahat bir şekilde yatmak önemlidir. En sağlıklısı, sırtüstü yatmaktır. Çok sarhoş bir şekilde yatmamak için uyumadan önce kahve içmek gibi basit önlemler de düşünülebilir.

Cumartesi gecesi felci birkaç saat içinde kendiliğinden geçebilir ancak bazı ağır vakalarda ilaç tedavisi gerekebilir. Fizyoterapist Berkant Ketenci konu hakkında şu ifadeleri kullandı;

“Genelde alkol içen bireylerde yanlış uyku pozisyonuna bağlı gözüktüğü için ismi bu şekilde adlandırılmıştır. Aşırı alkol tüketimi sonrası kişi kendinin farkında olmayıp kolu üzerinde uygunsuz bir pozisyonda sızabilir. Normalde gece uykusunda sinir üzerindeki baskıyı hissedip pozisyon değişikliği yaparak sinir üzerindeki baskıyı rahatlatırız fakat aşırı alkollü bireyler sinire bağlı uyuşmaya hissedemeyip baskının devam etmesine zemin hazırlar. Bu durumda kişi ertesi güne kolunda şiddeteli ağrı hissederek ve kolu şiş bir şekilde uyanır.

Burada bahsi geçen sinir “Radial Sinir” dediğimiz kolumuzun üç ana sinirinden biridir. Bu sinirde ortaya çıkan felç durumu kol, ön kol ve bilekte hareket kaybına yol açar. Kişi bileğini ve parmaklarını açma yönünde hareket ettiremeyeceği için bilek düşüklüğü ile karşı karşıya kalabilir.

Aynı durum bazen de “Balayı Felci” olarak adlandırılır. Burada da eşlerden biri diğerinin koluna yatar pozisyonda uyunmak istenirken kolunun uyuştuğunu fark eden eş diğerini rahatsız etmemek için uyandırmak istemez. Çoğu durumda sabah kalktığında uyandırmadığı için pişmanlık yaşaması kaçınılmaz olan felç tablosu ile karşılaşılır.

"Düşük Doz Akciğer Tomografisi" ile Akciğer Kanserinde Erken Teşhis Mümkün "Düşük Doz Akciğer Tomografisi" ile Akciğer Kanserinde Erken Teşhis Mümkün

Bu iki tablo da bazen bir kaç saat sürüp geçerken bazen 3-4 haftayı bulabilmektedir. Sıklıkla kendiliğinden geçen bu tablonun nadiren de olsa geçmediği durumlar olabilmektedir. Felcin geçmediği durumlarda medikal ve cerrahi tedaviler gerekebilmektedir.

Fizik tedavi kapsamında Radial Sinire yönelik hem sinir üzerindeki baskının alınması hem de sinire yönelik kan akışının artırılması hedeflenerek  Sinir Mobilizasyon teknikleri uygulanır. 

Detaylı bilgi ve değerlendirme için ofisimi ziyaret edebilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim.”

Ali Eray ÇELİK

Editör: Haber Masası