ARTVİN

“Çocukların genetik yeteneklerini destekleyecek alanlar lazım”

Kültür ve Turizm İl Müdürü Yunus Emre Aytekin, 16 Haziran’da gerçekleştirilen 1. Sanat Festivali’ne dair değerlendirmelerde bulundu

Abone Ol

Artvin Valiliği koordinesinde Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü organizasyonu ile 16 Haziran Cuma günü 1. Sanat Festivali gerçekleştirilen festival renkli görüntülere sahne oldu. Kaledibi İskele’de düzenlenen festivalde Berela Resim Atölyesi’nde resim öğrenimi alan öğrencilerin resimleri sergilenirken bir yandan da festivale katılan çocuklar çamurdan heykel ve ebruli yaparak keyifli vakit geçirdi.

Festival’e dair açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm İl Müdürü Yunus Emre Aytekin, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın İl Müdürlüğü olarak kentte kültürel ve sanatsal faaliyetlerin geliştirilmesi için faaliyetlerde bulunmaları gerektiğini ifade ederek “Berela Sanat Akademisi, öğrencileri ile birlikte bir organizasyon yapmak istediklerini ifade ettiler. Akademi, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’müzün olduğu cadde üzerinde olduğu için cadde üzerinde minimal bir etkinlik düşünüyorlardı. Akademideki arkadaşlarımızın Vali Yılmaz Doruk ile görüşmesini sağladık. Vali Doruk da bu etkinliğin daha kapsamlı bir şekilde Kaledibi İskele’de gerçekleşmesini istedi. Bizim de isteğimiz sanat festivallerini geleneksel olarak yapmaktı. Bunun bir ön ayağı oldu” dedi.

İstanbul’dan Gala Sanat Galerisi sahibi Gülten Yalmanbaş’ın ve Mimar ve Heykeltraş Neslihan Demircioğlu’nun da Festival’e geldiğini hatırlatan Aytekin, “Berela Sanat Akademi’sinin 80’e yakın çocuk ve yetişkin grubunda olan öğrencilerinin eserlerini sergiledik. Bunun yanında ebru atölyeleri, seramik atölyesi ve ‘Senin Gözünden Artvin’ temalı 6-13 yaş arası çocukların katıldığı bir resim yarışması düzenlendi. Akabinde yerel sanatçılarımızın katılımıyla bir konser gerçekleştirildi. Bayar Şahin sahne aldı” diyerek Vali Yılmaz Doruk’un, Artvin halkının Festival’e katılımını önemsediğini ve bu yüzden de Valilik önünden Festivalin gerçekleştiği Kaledibi İskelesi’ne 2 minibüsün saat başı servis yapması imkanını sağladığını dile getirdi ve Festival’in karne gününe denk gelmesi ile güzel bir etkinlik olduğunu, çocukların velileri ile birlikte gelerek kendi çalışmalarını sergilediğini söyledi.

Artvin’in dışarıda kültüre ve sanata çok düşkün bir halkı barındıran bir şehir olarak bilindiğini belirten Aytekin, “Maalesef biz kendi içimize döndüğümüzde kültür ve sanatsal etkinlikleri ön plana koyabileceğimiz veya çocukların bu alanlarda faaliyet göstermesini sağlayabileceğimiz bir yapılanmadan bahsedemeyiz. Gerek bizim Müdürlüğümüzün böyle bir faaliyeti yok gerekse de sivil girişim olarak bir faaliyet yoktu. 2 yıl önce Berela Sanat Akademisi’nin kurulması sonra aynı caddede İbrahim Özbayrak’ın İbrahim Özbayrak Müzik Evi’ni kurması önemli adımlar oldu. Şavşat, Borçka bölgesine gidildiğinde köylerde vatandaşlar, çocuklar yöresel çalgımız olan akerdeonu zaten çalıyorlar. Genetik olarak bakıldığında bölgedeki insanların sanatsal eylemlere bir yatkınlıkları var. Bizim bunu daha da geliştirip ve eğitimli bir hâl aldırıp ulusal ve uluslararası düzeyde bir konuma getirmemiz ancak bu akademilerle ve dışarıdan gelen insanlarla yaptığımız atölyelerdeki etkileşimlerle gerçekleşebilir. Farkındalık ve özendirme olarak çok önemli bir faaliyet olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Bu yıl ilki gerçekleştirilen Sanat Fesitval’nin minimal çapta olduğunu sözlerine ekleyen Aytekin, “Umuyorum ki 2’ncisinde veya 3’üncüsünde çok daha kapsamlı olur. Belki birkaç güne yayılan, daha fazla etkinliği barındıran festival halinde bunları yaparız” diyerek açıklamasını sonlandırdı.

Ali Eray ÇELİK