Bu işi sadece para için yapmadıklarını vurgulayan Dokur, “Çocuklar hayvan sevgisini büyütmeyi, hayata karşı bir sorumluluk almayı, bir canlının ne şekilde doğaya geldiğini ve ona ne şekilde özen gösterilerek bakıldığını öğrensinler istedik” dedi.

Civciv sektörüne girme sürecini anlatan Dokur, “200-300’e yakın bizim kendi çiftliğimizde tavuklarımız, ördeğimiz, tavşanımız var. Önceden biz civciv çıkartıyorduk yakınlarımıza satıyorduk. Baktık ki bu üretimden köylüler vazgeçti. Köyde oturan inek, tavuk saklamıyor. Süte, yumurtaya bile pazara Artvin’e gelip alıyor. Bunun bir kısır döngüye döndüğünü fark ettiğimiz için -biz babadan anneden de eğitimliyiz. Üretici olarak da bunun içindeyiz-  bu civciv sektörüne de girdik.”diye konuştu.

Apartman içinde yaşayan çocukların doğanın içinde gidip o canlıları görme durumlarının olmadığını ifade eden Dokur,”çocuklar civcivleri saklasın büyütsün diye teşvik ediyoruz” dedi.

"Doğaya Yönelik Rant Politikaları Felaket Getiriyor" "Doğaya Yönelik Rant Politikaları Felaket Getiriyor"

“Her şey para için değildir” diyen Hülya Dokur, 300-500 tane civcivle aynı evde yaşadıklarını ifade ederek, şunları söyledi, “Sabaha kadar biz civcivin sesini o kokuyu bir ay kadar evde saklıyoruz. Onları soğuğa sıcağa karşı korumamız gerekiyor. Sadece parayla yapsan ben onu evin içinde birisi saklamaz onun gürültüsünü de çekmez. Onun canını da kıymetini de bildiğimiz için aynı odada soba yakarız ya da elektrikli sobada ısıtırız onları üşümesinler diye.” 

“KÖYLERİNİ YAZLIK TATİL KÖYÜ OLARAK KULLANMASINLAR”

Yazın memleketine gelen vatandaşların meşguliyet olarak bir tavuk alabileceklerinin tavsiyesinde bulunan Dokur, “Buradan gençlerimize olsun büyüklerimize küçüklerimize olsun sadece köylerini yazlık tatil köyü olarak kullanmasınlar. Yazları geldikleri zaman kışın durmuyorsalar bile hiç değilse kendilerine meşguliyet olarak bir tavuk alsın hem oyalansın hem yumurtasını yesin, giderken de İstanbul’a, Bursa’ya komşusuna bıraksın ya da kessin yesin dolabına koysun, birisine hediye etsin. Biz bunları istiyoruz. Antalya, İstanbul, Kuşadası’na, Bodruma tatile gider gibi insanlarımızı buna alıştırdılar” dedi.

Fiyatları hakkında “Civcivlerimiz 40 TL’ye veriyoruz. Ördeği de 70 TL ye verdik” bilgisini verdi.

“CİVCİV ALMAK İSTEDİK”

Pazar Esnafı Hülya Dokur’un tezgahından kardeşiyle birlikte iki civciv alan Elif Liya İspirli, evde onlara rahat dolaşabilecekleri bir ortam oluşturmak istediğini ifade etti. Başka birçok hayvanları olduğunu ve onları çok sevdiğini ifade eden Elif Liya İspirli, şunları kaydetti;

hülya dokur (5)

 “Eskiden tavşanım vardı ama tavşanlarımızı babamın yerine kuzenlerine götürdü. Boğalarımız, tavuklarımız, civcivlerimiz, kazlarımız bu tür hayvanlarımız var. Biz de bugün civciv almak istedik. Onları evde büyüteceğim. Onların rahatça dolaşacağı bir yer yapmak istiyorum.”

Ali Eray ÇELİK

Editör: Editör Masası