KEMALPAŞA

Çınar ağacı altında müzik eşliğinde sohbet gerçekleşti

19. Halkevleri Kemalpaşa Halk Festivali gece programı kapsamında düzenlenen müzik ve sohbet etkinliği büyük beğeni topladı

Loading...

Abone Ol

Halkevleri öncülüğünde halkın kendi emeği ve dayanışmasıyla örgütlenen ve bu yıl 19’uncusu düzenlenen Halkevleri Kemalpaşa Halk Festivali kapsamında müzik eşliğinde sohbet gerçekleşti.

Vova müzik grubunun solisti Hikmet Akçiçek, Şafak Murat Şahin ve Onurcan Çelik eşliğinde Kemalpaşa Asım Aydın Belediye Parkında kültürel ve sanatsal etkinliğin bir arada olduğu sohbet gerçekleşti.

Çınar ağacı altında çalınan ezgiler katılımcılara sıcak ve samimi bir ortam sunarak vatandaşlar tarafından büyük beğeni topladı.

Etkinlikte konuşma yapan Vova müzik solisti Hikmet Akçiçek, kendilerini 19’uncusu düzenlenen Halkevleri Kemalpaşa Halk Festivaline davet ettikleri için teşekkürlerini dile getirdi. Akçiçek, çınar ağacı altına buluşmaktan keyif aldığını belirterek “Bizim ezgilerimiz buranın, sizlerin ve yaşlılarımızın daha önce düğünlerde, imecelerde söylediği ezgiler. Onun için belki sahnede çok tasarımlı bir şeydense böyle bir çınar ağacının altında sakin bir parkta sohbet havasında söylemek daha sıcak geliyor bana” dedi.

Samimi bir ortam içerisinde gerçekleşen sohbette dillere ve kültürlere değinen Akçiçek, “sahip olduğumuz diller ve kültürler bizim bir hazinemiz ve kimliğimizin bir parçasıdır” şeklinde konuştu.

Yok olmaya başlayan dillerin ezgilerini derleyip gelecek kuşaklara aktarmaya çalıştığını söyleyen Akçiçek, “Şimdiye kadar Hemşin ezgilerini ve benim Vova kapsamında yaptığım çalışmaları daha çok Hemşinli olmayanlara, Hemşinlileri tanımayanlara anlattım. Onlara anlatırken tabi söyleyecek çok şey var. Ama sizlere Hemşinlilerin yaylacılığını, eski köy düğünlerini ve imecelerini anlatmaya gerek yok. İçinizden birçoğu en azından yaşı kırkın, ellinin üzerinde olanlar onu yaşadılar, biliyorlar. Ama bir şey daha biliyoruz ki oda dilimizin ve kültürümüzün gittikçe yok olduğu. Özellikle son 20-30 yıldır kentleşme, eğitim sürecinin yaygınlaşmasıyla yerel diller Gürcüce, Lazca, Hemşince, Trabzon bölgesinde eski rumca bu diller yok oluyor. Ben de kendi yok olan dilimin ezgilerini derleyip gelecek kuşaklara aktarmak gibi bir toplumsal sorumluluğu hissettim. Şimdi burada insanlar Hemşinli Hemşinliyle, laz laz ile yaşarken lazcanın ve Hemşincenin Laz kültürünü ve Hemşin kültürünün dilini, kıymetini çok fazla idrak edemiyorlar sahip olduğumuz hazinen farkına varamıyoruz. Sahip olduğumuz bu diller ve kültürler gerçekten bizim bir hazinemiz ve bizim kimliğimizin bir parçasıdır” dedi.

Etkinliğin sonlarında konuşma yapan Halkevleri Bölge Temsilcisi Kamil Ustabaş, katılımcılara teşekkür ederek duygularını şu sözlerle dile getirdi; “Halkevinin fotoğraf sayfalarını çeviriyordum küçük bir çocuk kamyon kasasının üzerinde gitar çalıyordu o çocuk Onurcandı. Onurcan o kamyon kasalarından bir müzisyen oldu. Eline, ayağına sağlık. Yine Şafak Şahin o kamyon kasasının bir köşesinde kaval çalıyordu ve bugün bu disiplinli bu sürekliliği sağladı. Bütün Kemalpaşa halkının geleceğine dair sözümüz var. Bu sözümüzü de örgütleyeceğiz diye o yüreklere borçluyuz. Hikmet Akçiçek ve unutmaya yüz tutan Türkiye’de belki de adı duyulmayan Hemşin türkülerini gün yüzüne çıkaran ekibin temsilcisi. Hikmet Akçiçek olmazsa belki biz bugün çocuklarımıza bu ana dili taşıma şansımız olmayacaktı. O yüzden hepsine ayrı ayrı çok teşekkür ediyorum.”