Borçka Kaynarca, Alaca ve Balcı köylerinde boş ve atıl durumdaki arazilerde çilek üretimi yapılması için çalışmalar gerçekleşiyor.
İlçede “ bu bölgede çilek olmaz” bilincini kırdıklarını söyleyen Borçka Ziraat Odası Başkanı Tolga İskenderoğlu, “İyi bir aşama kaydettik ve profesyonel çilek bahçesi kurduk bu çerçevede de belirli bölgelerde çilek üretimi gerçekleştiriyoruz. Bununla hem Artvin’in çilek ihtiyacını ileriki aşamada buradan Karadeniz’e, Rize ve komşu illere veya komşu ülkelere çilek üretip satabilme hayalini kuruyoruz. Bu aşamada da en önemlisi üretici tecrübe ettiğine inanarak üretim gerçekleştirecek. Her şeyden önce buradaki “burada çilek olmaz ve biz bu çileği üretsek bile nereye satarız” bilincini kırdık” dedi.
Geçtiğimiz günlerde çilek üretimi hakkında Kaynarca Köyünde buluşturma gerçekleştiren ilçe kurumları çileğin pazara sunulması, işlenmiş çilek ürünlerinin bölge adıyla piyasaya giriş yapması, soğuk hava deposu ve işleme tesisinin kurulması gibi konular ele alındığı bildirildi. Kadın istihdamının artırılması açısından büyük önem taşıyan bu projelerle ilçenin ekonomik kalkınmasına katkı sağlanması hedefleniyor.
Çileğin Faydaları ve Özellikleri?
Taze olarak tüketilmesinin yanında işlenerek de tüketilebilen, vitamince de zengin bir meyvedir. Çilek her yaştaki insanlar tarafından sevilerek tüketilebilen bir meyve olmakla birlikte, reçel, pasta, marmelat, meyve suyu yapımında da kullanılmaktadır. İnsan sağlığı ve beslenme açısından son derece önemli olan çilek, yatırımların kısa zamanda geriye dönmesi nedeniyle küçük aile işletmeciliğine de uygundur. Ayrıca değişik iklim ve toprak koşullarında da ekonomik olarak yetiştirilebilmektedir. Çilek, pazarda taze meyvenin az olduğu dönemlerde olgunlaşması nedeniyle de iyi gelir getiren bir üründür.