CHP’nin Cerattepe Madeni hakkındaki son gelişmeleri değerlendirdiği basın açıklaması Artvin Belediyesi Binası önünde yoğun bir katılımla yapıldı. Açıklamada, CHP Artvin İl Başkanlığı olarak son günlerde ildeki en önemli sorunlardan biri olan genel maden ve özel olarak Cerattepe madeni ile ilgili alınan mahkeme kararları hakkında kamuoyuna bilgi verme gereği duyulduğu belirtildi
Gerçekleştirilen basın açıklamasında Cerattepe mücadelesinin 1994 yılından beri devam ettiği ve 30. yılına ulaştığı vurgulandı. Bu kadar uzun süren bir çevre mücadelesinin örneği olmadığı ifade edilerek, Artvin halkının bu mücadeleyi bir hak, hukuk, adalet ve yaşam mücadelesi olarak bu güne kadar taşıdığı ve ülkemizdeki tüm çevre mücadelelerine örnek olduğu belirtildi.
2013 yılında alınan ÇED Olumlu Kararının Rize İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmesinin ardından, 2015 yılında yeniden alınan kararla madencilik faaliyetlerinin devam ettiği, bu haksız karara karşı son başvuru yolu olarak Anayasa Mahkemesine başvurulduğu ve 7 yıl süren anayasal yargı sonucunda, 2024 yılı Mayıs ayında özel yaşama saygı hakkının ihlaline karar verildiği açıklandı. Bu kararın ardından, Rize İdare Mahkemesi’nin Anayasa Mahkemesi kararının gerekçesine uyarak 2015 tarihli ÇED Olumlu kararını iptal ettiği ve kararın taraflara gönderildiği belirtildi. Bu süreçle birlikte, Cerattepe’de 7 yıldır süren madencilik faaliyetlerinin yasal dayanaklarını kaybederek yasa dışı konuma düştüğü ifade edildi.
Basın açıklamasında, Cerattepe mücadelesinin 30 yıldır Yeşil Artvin Derneği’nin öncülüğünde sürdürüldüğü ve derneğin siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının da yönetiminde yer aldığı, her siyasi görüşün kendisine yer bulduğu bir yönetim anlayışıyla hareket ettiği belirtildi. Cumhuriyet Halk Partisi’nin de bu mücadelenin bir bileşeni olduğu ve Yeşil Artvin Derneği’ne teşekkür edildiği vurgulandı. CHP’nin, Yeşil Artvin Derneği’nin her zaman yanında olduğu ve olmaya devam edeceği ifade edildi.
Açıklamada, madenciliğin bugün Artvin’in en büyük sorunu olduğu, ilin yüzde 71’inin 525 ruhsatla madenlere ruhsatlandırıldığı ve konunun sadece Cerattepe ile sınırlı olmadığı belirtildi. Cerattepe kapsamında ruhsat alanının genişletilmeye çalışıldığı, Kafkasör Turizm Alanı’nın tahrip edildiği, 96 yeni sondaj başvurusu yapılarak açık işletmeye geçiş hazırlıklarının başladığı ve su kaynaklarının gasp edildiği ifade edildi. Yeşil Artvin Derneği tarafından açılan üç ayrı davanın kazanıldığı belirtildi. Ayrıca, Cengiz Grubu tarafından alınan üç ruhsat alanı ile birlikte 8 bin 536 hektara çıkarıldığı, Melo ve Stimzara su kaynağının bulunduğu yerlerde sondajlara başlandığı ve tehlikenin devam ettiği açıklandı.
2024 Temmuz ayında Ardanuç’ta 4, Yusufeli’nde 2 ve Arhavi’de 10 köyü kapsayan ruhsat alanlarının ihale edildiği ve Hod’da madencilik hazırlıklarının İliç faciasının sorumlusu olan şirketin insafına terk edildiği belirtildi. Yeni bir çevresel felaketle karşılaşmamak adına Artvin halkının iki seçenekle karşı karşıya olduğu, ya bu küresel emperyal madencilik anlayışına teslim olunacağı ya da hukuksal yollara başvurularak mücadele edileceği vurgulandı.
Cumhuriyet Halk Partisi olarak her zaman yaşamın ve mücadelenin yanında olacaklarını belirten CHP Artvin İl Başkanlığı, Yeşil Artvin Derneği’nin öncülüğünde bu mücadeleyi sürdüreceklerini ve kararlılıkla devam edeceklerini ifade etti.
Bu açıklama, Artvin ve çevresindeki madencilik faaliyetlerine karşı verilen uzun soluklu mücadelenin ve CHP’nin bu konudaki kararlılığının altını çiziyor. Artvin halkı ve Yeşil Artvin Derneği’nin mücadelesi, çevresel adaletin sağlanması için önemli bir örnek teşkil ediyor.