BORÇKA

Çeyrek asırdır “ana arı” üretiyor

Borçka’da yaşayan 57 yaşındaki Melehat Gülbin, 15 kovan ile başladığı arıcılığı 25 yıldır profesyonel olarak yapıyor

Abone Ol

Borçka’ya bağlı Camili(Macahel)de yaşayan Melehat Gülbin, TEMA Vakfı öncülüğünde başlatılan "Ana Arı Üretim" projesi kapsamında başladığı arıcılık ile geçimini sağlıyor.

Saf Kafkas ırkı ana arı yetiştiriciliğinden elde ettiği gelirle üç çocuğunu okutan Gülbin, 200 kovan arı ile yoluna devam ediyor.

Arıcılık sektöründe kadın girişimci olarak bölgede öne çıkan Gülbin, TEMA Vakfının öncülüğünde başlatılan “Ana Arı Üretim” projesiyle arıcılığa başladığını ifade ederek, “1999 yılından beri ana arı ve bal üretiyorum. 15 kovanla başladığım bu işte bugün 200 kovanın üzerinde arım, 500’de çiftleştirme kutum var. Ben okuyamadım çocuklarımı okutmak için, onlara maddi destek sağlamam gerekiyordu. Bu amaçla arıcılığa başladım. Arıcılıktan kazandığım parayla 2 oğlumu ve 1 kızımı okuttum.” dedi.

Coğrafi özellikleri nedeniyle bölgede üretilen balın çok kaliteli olduğunu vurgulayan Gülbin, “Kafkas arısının dili diğer arı ırklarına göre daha uzun. Bölgede bitki çeşitliliği endemik türler oldukça fazla. Kafkas arısı uzun diliyle çiçeğin özündeki balı daha rahat alıyor. Bundan dolayı da Macahel balı daha kaliteli güzel bir aromaya sahip oluyor. Bu yılda balımız Londra'da düzenlenen bir yarışmasında "Altın Bal" kalite ödülünü aldı. Bundan da gurur duyuyoruz. Macahel izole bölge olarak Kafkas arısının gen merkezi. Biz ana aralılarımızı özel bir kafese koyup yanına da 7 işçi arı yerleştirip özel kutularla müşterilerimize gönderiyoruz. Bu yıl 1200 ün üzerinde ana arı ürettik yılsonuna 1500’e çıkacaktır.” diye konuştu.

Melehat Gülbin’in oğlu Taner Gülbin, de yaptığı açıklamada, “Annem bize çocuk yaşta arıcılığı öğretti. Annemizden öğrendiğimiz arıcılığı ağabeyim ve ablam ile birlikte profesyonel olarak yapıyoruz. Arıcılık sevince zor bir iş değil. Ama bakımları çok. Her türlü hava şartlarında ilgilenmen gerekiyor. Çocuk gibi bakım gerektiriyor. Macahel 6 köyden oluşuyor. Burada endemik bitkiler oldukça fazla ve burası koruma altında. Burası diğer bal elde edilen bölgelere benzemiyor. Tamamen saf bir vadi. Damızlık saf Kafkas arısı üretimi yaparak bunu Türkiye’nin her yerine gönderiyoruz.” dedi.

Enis Gülbin ise annesinin babasından öğrendiği arıcılığı, annesinden öğrendiğini ve kendisinin de çocuklarına öğretmeye başladığını kaydetti.

Hikmet BAŞAR