Kemalpaşa’ya bağlı Uzunyalı Mahallesinde çay üreticiliği yapan Yasemin Kar, piyasanın pahalı olduğuna ve çay üreticilerinin işçi sorunu olduğuna değindi.

Çay işçilerinin günlük istedikleri ücretlerin üreticileri zorladığını söyleyen Kar, “Şuan piyasa çok pahalı bir piyasa bu yıl fiyatı güzel bir şey bekliyoruz. Yoksa çay bitecek yani şuan artık kimse çayını fazla önemsemiyor. İşçi sorunumuz da çok var mesela işçi bulamıyoruz ya da çok fazla para istiyorlar. Günlük yevmiye 5 bin lira olur mu buna el atmaları lazım bir şeyi sabit kılmaları lazım” dedi.

2023 yılında yaş çay fiyatını destekleme dahil 11 lira 30 kuruş olarak açıklanması ile bu yıl yapılacak zammı merak ettikleri söyleyen üreticiler “çayla yürümek istiyoruz ama yürüyemiyoruz” diyerek üreticileri memnun edecek zam beklediklerini dile getirdiler.

Çay sezonunda çayı zevk alarak toplamak istediklerini ve alın terlerinin karşılığını almak istediklerini vurgulayan çay üreticisi Kar, “Geçen yıl bize 11 lira verildi güzel bir fiyat dedik sonra bir ay sonra gidip ÇAYKUR’dan aldık mesela bize iki katı fiyat biçti ÇAYKUR yani bu ne demek? Vatandaşın çayını bitirmek demek yani ben bir şeylere emek veriyorsam alnımın terini vermesi lazım. Şuan ki piyasaya göre çok eksiğimiz var.

Başkan Yılmaz’dan Örnek Bir Dayanışma Başkan Yılmaz’dan Örnek Bir Dayanışma

Whatsapp Image 2024 03 15 At 15.28.13

Güzel bir zam bekliyorum bu sene. Örneğin 3 ton çayım var mesela benim başka bir gelirim yok diyeyim dört tanede çocuğum var sadece bu çaya bakıyorum aylık bana on bin lira bile düşmüyor. Çayla yürümek istiyoruz ona güveniyoruz ama yürüyemiyoruz. Çayımıza güzel değer verilmesi lazım. Biz kadınlar bir şeyle uğraşıyorsak artık bir şeylerin yapılması lazım. Kaçıncı yüzyıldayız biz Kemalpaşa olarak bir şeyler istiyoruz artık. Güzel şeyler olsun çayımız değerlensin zevk alarak toplayalım çayları diyelim ki bu para bize kalacak işçilere vermeyelim bu parayı artık. Artık bir avantajımız olmuyor bıraktı insanlar artık işçilere toplatıyor oda orman olmasın çaylıklarımız diye. Gürcü vatandaşlar önceden geliyordu şimdi gelmiyor mesela. Üretim zayıf neden işçiye veriliyor” diye konuştu.

Whatsapp Image 2024 03 15 At 15.28.16

Editör: AYLA ALKAN