KEMALPAŞA

Çay üreticileri ÇAYKUR önüne çay döktü

Kemalpaşa halkı, Tarım ve Orman Bakanlığının açıkladığı yaş çay alım fiyatını kabul etmeyerek Kemalpaşa ÇAYKUR önünde toplandı

Abone Ol

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024 yılı yaş çay alım fiyatının kilogram başına 17 lira, üreticilere verilen destekleme bedelinin ise 2 lira olarak açıkladı. 2024 yılı yaş çay bedeli olarak üreticilerin eline kilogram başına 19 lira geçeceğinin belirlenmesiyle birlikte üreticiler tarafından tepkilere neden oldu.

Tarım bakanlığını 2024 yılı yaş çay fiyatı açıklamasına yönelik çay üreticilerinin tepkileri Kemalpaşa ilçesinde de gerçekleşti. Üreticiler topladıkları çayı ÇAYKUR önünde yere dökerek protesto ettiler.

Kemalpaşa halkı, Kemalpaşa ÇAYKUR önünde bir araya gelerek “üreticiyi yok sayarak belirlenen çay fiyatını kabul etmiyoruz” diyerek basın açıklaması gerçekleştirdiler.

CHP Kemalpaşa İlçe Başkanı Yoldaş Gümüşkaya,  Tarım Bakanlığının açıkladı fiyatı kabul etmediklerini biran önce yaş çay alım fiyatının yeniden değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

“İşçinin hakkını tüccarlara yedirmeyeceğiz”

Gümüşkaya, açıklanan çay fiyatının Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sosyal medya üzerinden açıklanmasına tepki vererek şu sözleri dile getirdi “ Ben Tarım Bakanlığına ve Cumhurbaşkanına buradan sesleniyorum. Ne zamana kadar ya da ne zamandan beridir sosyal medya hesaplarında çay üreticisinin çay fiyatı açıklanır oldu? Ya da Tarım Bakanlığı bu fiyatı açıklarken kime sordu, ziraat odalarına mı sordu kooperatiflere mi sordu, çay üreticilerine mi sordu ya da fabrika müdürlerine mi sordu, tarla da ki Ayşe ablaya Ahmet amcaya mı sordu? Çay fiyatını belirleyen tarım bakanlığı değildir çay fiyatını belirleyen cumhurbaşkanı değildir cumhurbaşkanına en yakın olan özel sektördür ve özel sektör çay fiyatını 19 lira olarak açıklamıştır. 19 liradan açıklayan özel sektör bugün çayı 16 liraya almaktadır. Tarım Bakanı sosyal medyadan afiş hazırlarken 17 lirayı küçük harflerle yazarken 19 lirayı çay üreticisinin gözlerine sokmaya çalışmaktadır.

O yüzden çay üreticisini kandırmaya çalışmaktadırlar. Ben buradan yeter diyorum, bu fiyatı çay üreticisi belirlemedi ziraat odası ve işçi belirlemedi bu fiyatı tüccarlar belirlemiştir. İşçinin hakkını biz vatandaşlar olarak tüccarlara yedirmeyeceğiz. 22 yıl boyunca kendi sofranızı düşündünüz bir kerede işçinin, emekçinin sofrasını düşünün buna göre hesaplar yapın ama sizde tüccarlara göre hesap yapıyorsunuz. Tarım işçisini dinlemiyorsunuz, derdini tasasını dinlemiyorsunuz. Biran önce bu fiyatı değerlendirin çay üreticisinin fiyatı 25 TL’nin altında değildir. Biran önce 25 TL yapın bu çayı.”

“Tarım Bakanlığı maliyet cetvelini açıklamak zorunda”

Hopa ve Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Olcay Muti, Tarım ve Orman bakanlığının çay fiyatını belirlerken değerlendirdikleri işçi, gübre ve gider kalemlerinin maliyetlerini açıklamasını istedi.

Çay fiyatını belirlemede etkili olan Ulusal Çay Konseyinden istifa ettiklerini açıklayan Muti, her zaman çay üreticilerinin yanında olduklarını belirttiler.

“Çay üreticilerini yoksulluğa değil açlığa sürüklüyorlar” diyen Muti, “Bakanlık sayfasından yayınlanan 17 lirayı ne ziraat odaları olarak ne de çay üreticisi olarak kabul etmiyoruz. Yıllardır bu iktidar, çay simit hesabı yaparak ekonomiyi düzeltmeye çalışıyor. Çay üreticilerine verilen fiyat simit ile çay bile etmiyor. Tarım bakanlığı 17 lirayı belirlerken hesap maliyetindeki kalemlerini açıklasın. Gübreyi işçi maliyetini ne kadar koydu? Maliyet cetvelini açıklamak zorunda en azında basına açıklamıyorsa sosyal medyadan açıklasın. Çay üreticilerine verilen bu fiyat çay üreticilerini yoksulluğa değil açlığa sürüklüyor. Açlık sınırının altında bu verilen 17 lira. Artı olarak gıda enflasyonunu tarım bakanlığı açıklamak zorunda. Açıklayamazlar çünkü gıda enflasyonun önünü alamıyorlar. Derhal Tarım Bakanlığı çay fiyatına kesinlikle düzenleme yapacak aksi taktirde çay üreticileri dünde olduğu gibi açlıkla baş başa kalır. Ziraat Odaları olarak çay üreticilerine reva görülen bu fiyatı kabul etmiyoruz. Çay fiyatını belirlemede etkili olan ulusal çay konseyinden istifa ettik. Ziraat Odaları olarak çay üreticilerinin yanındayız” şeklinde konuştu.

Basın açıklamalarının ardından vatandaşlar topladıkları çayı yere dökerek yaş çay alım fiyatını protesto etti.