BORÇKA

Cankurtaran: Nasıl Bir Turizm?

20.Hopa Kültür Sanat ve Deniz Festivali kapsamında Cankurtaran’da “Nasıl Bir Turizm” başlıklı söyleşi gerçekleşti

Abone Ol

20.Hopa Kültür Sanat ve Deniz Festivali kapsamında Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu ve Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan eşliğinde Cankurtaran’da söyleşi gerçekleşti. Söyleşilerin ardından Grup Bolaki ve Irmak Kaya eşliğinde muhteşem doğada müzik dinletisi sunuldu.

Yöre halkının yoğun katılım gösterdiği, doğa ile iç içe gerçekleşen söyleşide Hopa-Borçka arasında Cankurtaran Tüneli’nin açılması ile birlikte boş kalan alanın SIT Alanı veya Milli Park’a dönüştürülmesi beklenirken ihaleye çıkartılarak 17 hektar alanın özel bir şirkete ‘Konaklamalı Mesire Alanı’ olarak yapılmasına yöre halkının karşı çıkmasına ilişkin konuşmalar gerçekleşti.

Festival kapsamında gerçekleşen etkinliğe katılım gösteren Hopa Belediye Başkanı Utku Cihan, Cankurtaran’da gerçekleşen mücadeleyi desteklediğini belirterek “Bir proje yapılacaksa buradaki yaşayanları, köylüleri ile birlikte karar verilerek birlikte yapılmalıdır. Buradaki mücadele burada yapılan şeylere karşı çıkıştır. Bizde mücadeleyi desteklemek amacıyla buradayız. Festival kapsamında da birlikte burada bu etkinliği yapmak istedik” dedi.

“Mücadelemizi Sürdüreceğiz”

Cankurtaran’da yapılmak istenen projenin yapılmaması için mücadele edeceklerini söyleyen Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, “ Artvin’in her tarafında bir sıkıntı var. Hopa’nın yüzde seksen altısı madene ruhsatlı sadece bu yüzden bu alanda aldıkları maden izni veya turizm izniyle kalmayacaklar. Bunun devamı da gelecektir. O yüzden buraya hiç adım attırmadan durdurmak gerekiyor. Bu konuda gerçekten yerden göğe kadar haklısınız, bizde sizlerin yanındayız. Artvin’i yaşanmaz kılmak istiyorlar bizde Artvin’i bir bütün olarak korumak zorundayız. Aslında ülkenin çoğunda aynı sıkıntılar var. Cerattepe mücadelesini kazandık bugünlerde cerattepede tamamen çekilmek zorundalar. O yüzden burada da sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

“Artvin Açık Hava Doğa Müzesi”

Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu, Artvin’de yapılacak turizmlerin yerel halkın refahını gözetecek şekilde olmasını vurgulayarak bunun da ekoturizm ile mümkün olduğunu kaydetti.

Artvin’in korunan alanlarının var olması gerektiğini kaydeden Kurdoğlu, “ Biz Artvin’in ne kadar özel bir yer olduğunu her zaman söyleriz. İki bin otuz yedi bitki türünün olduğu bölge. Artvin sahip olduğu bütün doğal varlıkları ile dünyada çok özel bir mekan. Artvin açık hava doğa müzesidir, Artvin bir korunan alan olmalıdır.

Turizmin, ekoturizm diye adlandırılan özel bir versiyonu var. Bu ekoturizm, alanı korumak ile mükellef olan öncelikle koruyan ama yerel halkın refahını gözeten, yerel halkın ürettiği üretim faktörlerini turizme hizmet için sunan bir turizm şeklidir. Cankurtaranda ki ormana ilk geldiğimizde dikkatimi çeken şey nedir serinliktir. O yüzden 170 dönümlük arazileri açıp burada binalar yaptığınız zaman buranın doğal alan olma özelliğini kaybettireceksiniz. Aşağıda zaten doğal olmayan yolun kenarında bir alan var orası düzenlensin, dönüştürülsün burası şimdi yaptığımız gibi günü birlik kullanım için değerlendirilsin. Orman alanının ilk başta iklim düzenleme gibi bir fonksiyonu var buda doğrudan hepimize bir fayda sağlıyor. Ekosistem hizmeti orman var oldukça var olur” şeklinde konuştu.

Söyleşilerin ardından Cankurtaran alanında Grup Bolaki ve Irmak Kaya eşliğinde müzik dinletisi gerçekleşti. Yöre halkı doğanın içerisinde kuş sesleri ve müzik sesleri eşliğinde unutulmaz bir gün yaşadı.