4 Mart Dünya Obezite gününün toplumda farkındalık yaratmaya çalışan bir gün olduğunu söyleyen Özçelik, insanların sağlıklı kiloya ulaşması ve obezitenin getirdiği olumsuzlukları tersine çevirmek için beslenmenin önemine değindi.
Dünya’da ve Türkiye’de giderek artmaya başlayan Obezitenin ciddi sağlık sorunu haline gelmemesi için yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenilmesi gerektiğini aktaran Özçelik, obezite hakkında şu bilgilere yer verdi “Obezite, enerji alımı ile harcaması arasındaki dengenin bozulması sonucu vücutta aşırı yağ birikimiyle karakterize edilen bir durumdur. Bu dengesizlik genellikle yüksek kalorili besinlerin aşırı tüketimi, düşük fiziksel aktivite seviyeleri, genetik faktörler, hormonal değişiklikler, psikolojik etmenler ve çevresel etkenlerle ilişkilidir.”
“Obezite İlaçsız Tedavi Edilebilir”
Obezite durumunda beslenmelerin bireylere özgü olduğuna dikkat çeken Özçelik, obeziteyi diyet ve egzersiz eşliğinde ilaçsız tedavi edileceğini aktardı.
Mide ameliyatlarının obeziteyi durdurmadığını dile getirerek “Mide ameliyatı, mide balonu gibi popüler işlemler ile obeziteyi durduramayız. Kişi bu işlemlerle kilo verse bile kişide beslenme davranış bozukluğu varsa verilen kiloları ileri süreçte geri alması muhtemeldir. Obeziteyi zayıflatan cihazlarla, ilaçlarla, çaylarla durduramayız. Vücudumuzun ideal yağ oranına sahip olmasında beslenmenin rolü %60, spor %20 ve çevresel faktörler, genetik gibi faktörler %20’dir” ifadelerine yer verdi.
Vücuttaki yağ yüzdelerinin yüksek olmasının en büyük etkeninin beslenme olduğunu bu nedenle beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi gerektiğine vurgu yapan Özçelik, fast food gıdalardan uzak durulması gerektiğine de dikkat çekti.
Obezite hastalarının gün içerisinde yeterli su, sebze, meyve, kuruyemiş, protein ve tam tahıllı ürünler tüketmeye özen göstermesi gerektiğini kaydetti.
Ayla ALKAN