Seyitler Yerleşkesi TABMER Bitki İşleme Merkezi’nde düzenlenen tesiste tıbbi ve aromatik bitkilerin katma değeri yüksek ürünler haline getirilmesi amaçlanıyor.
Günlük 500 litre katı ve 300 litre sıvı ekstre üretebilen büyük kapasiteli bu tesiste, bölgenin endemik bitkileri işlenerek uçucu yağlar ve diğer maddeler üretilecek. 
Tesiste yapılan işlemlerle, Türkiye'nin bitki ekstresi ithalatına olan bağımlılığının azaltılması ve ülkedeki tıbbi aromatik bitkilerin ekstraksiyonunda öncü bir rol üstlenmesi hedefleniyor.
Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin, son 3 yılda özellikle tıbbi ve aromatik bitkiler alanında yoğun çalışmalar yürüttüklerini belirtti. 
“500 litre bitki ekstraksiyonu üretme kapasitesine sahip”

açü1
Üniversitenin bu alanda bir enstitü kurduğunu ve Türkiye’nin ilk tıbbi aromatik dergisini çıkardığını ifade eden Bilgin, Türkiye’nin önemli tesislerinden birini açtıklarını vurguladı. 
Bu tesisin günlük yaklaşık 500 litre bitki ekstraksiyonu üretme kapasitesine sahip olduğunu dile getiren Bilgin, bitkilerden uçucu yağlar ve diğer maddelerin elde edilmesi için üretme imkânlarının olacağını kaydetti. Gelecekte de halk sağlığına katkı sağlamak amacıyla bu çalışmaların devam edeceğini belirtti.
“Bu proje Türkiye için önemli bir kazanım oldu”

açü2
Proje Danışmanı Prof. Dr. Mükerrem Şahin, Artvin’de kurulan bitki işleme tesisi hakkında şunları söyledi: 
"Bu tesisi Artvin için profesyonelce kurduk ve ürün üretimine başladık. Bölgenin çok değerli endemik bitkileri var. Biz bu bitkileri topluyor, kurutuyor ve endüstriyel ölçekte işleyerek nihai ürüne dönüştürüyoruz. Aslında 3 aşamayı da üniversite olarak gerçekleştiriyoruz. Üniversitemiz burada bitkilerin yağlarını, buhar distilasyonu yağlarını, bitki ekstrelerini, kuru ekstrelerini hologram gibi zeytin yaprağını gelen ekstre işleme kapasitesine sahip kapasitesi çok büyük bir tesis olarak faaliyet gösteriyor. Kapasitesi büyük olan tesisimiz, 500 litre katı ve 300 litre sıvı ekstreye kadar çalışabilen bir tesis. Bu proje Türkiye için önemli bir kazanım oldu. Artvin Çoruh Üniversitesi, tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda uzmanlaşmış bir üniversite olarak ön plana çıkıyor. Bu tesisle üretilen ürünler, bölgenin en büyük endemik bitki havzasında elde edilmesi açısından büyük önem taşıyor ve Artvin için çok değerli bir kaynak oluşturuyor."
“Nadir üniversitelerden biri olacağız”

Avukat Ümit Bayraktutan'ın Hukuk Bürosu Açıldı Avukat Ümit Bayraktutan'ın Hukuk Bürosu Açıldı

açü3
Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Eminağaoğlu, Türkiye'de birçok bitkinin ekstresinin yurtdışından satın alındığını belirterek şunları söyledi: 
"Bu tesis sayesinde Türkiye'nin yurt dışından bitki ekstresi ithalatına olan ihtiyacı ortadan kalkacak. Ülkemizde yaklaşık bin 400 tıbbi aromatik bitki bulunuyor. Bunlardan 850'si doğal olarak ilimizde yayılış gösteriyor. Biz bölgedeki birçok bitkinin ekstresini üreten bir üniversite olacağız ve Türkiye'nin kozmetik, takviye gıda ve ilaç üretiminde kullanılan ekstre ihtiyacını karşılayacak nadir üniversitelerden biri olacağız."

Editör: Aleyna SARIGÜL MERT