Birçok etkinliğin ve gösterinin düzenleneceği Artvin Beşpare Kültür ve Sanat Festivali Vezirköy’de başladı. Festivale, Çok Katlı Otopark önünden Seyitler Dolmuş Kooperatifi ücretli taşıma yapılıyor. Festivalin açılışında konuşan S.S Artvin Kadın Girişimciler Turizm Geliştirme İşletme Kooperatif Başkanı Hatice Nur Ersöz festivalin amacını anlatarak “Bizim amacımız bu köyleri görünür kılmak. Festivalimizin her sene açılışını başka köylerde yapmak istiyoruz. Köylerimizin sorunları ortaya çıkarmak istiyoruz. Geleneksel yaşamı tekrardan yaşatmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Artvin Beşpare Kültür ve Sanat Festivali, Vezirköy Muhtarlık Binasında festival açılışı ile başladı. Açılışın ardından protokol konuşmaları ile devam eden festivalin ilk gününde Yöresel sanatçılar ve halk oyunları gösterisi, Artvin Kadın Kooperatiflerinin yöresel ürün stantlarının gezisi, Ressam Zeliha Çay üreten kadın temalı resim sergisi ve Graçka Buğdayının Hasatı yapılacak. Festivale, S.S Artvin Kadın Girişimciler Turizm Geliştirme İşletme Kooperatif Başkanı Hatice Nur Ersöz, Veziköy Muhtarı Hasan Okay, Emekli Öğretmen Sevim Ersöz Önen, Artvin İl Kültür ve Turizm Müdürü Yunus Emre Aytekin, Ticaret İl Müdürü Bilal Taş, İŞKUR İl Müdürü Cevdet Ertürk, KOSKEP İl Müdürü Arif Ercan, Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Sedat Ali Öktem, AFGAD Başkanı Yaşar Kars, Sanayi Teknoloji İl Müdürü Sebahattin Dönmez katılım sağladı.
“KÖYLERDE GENÇ YOK! BÖYLE GİDERSE KÖYLERDE YAŞAYAN KALMAYACAK!”
S.S Artvin Kadın Girişimciler Turizm Geliştirme İşletme Kooperatif Başkanı Hatice Nur Ersöz, açılış konuşmasında kürsüde konuşma gerçekleştirdi. Ersöz, yaptığı konuşmasında şu ifadeleri kullandı;
“Gün geldi çattı, ummalı çalışmasının sonucunda sizlerle buluştuk. Kadın emeğini görünür kıldığınız için sizlere çok teşekkür ederim. Biz kadın kooperatifi olarak 2013 yılından itibaren çalışıyoruz. Bu Beşpare Projelendirmesinin fikir annesi benim. DOKAP temsilcisi bu fikrimi önemsedi ve bu fikri hayata geçirdik.
Son iki yıldır muhtarlarla toplantı yaptık ve gerekli desteği bütün köylüler desteği vermek istedi. Bu köyde 1934 yılında okuma seferberliği yapılmış, o bahçede çekilen bir fotoğraf var arkanızda. Buranın tarihi bir dokusu var. Beşpare’nin kültür envanterini çıkardık ve 8 ay boyunca her kapıyı çaldık ve konuştuk. Artvin Ticaret ve Sanayi Odası’nın projesiyle ve DOKAP’ın desteğiyle Artvin’in ikinci kez tarihi oluşturuldu. Bu çalışmanın sonucunda çok güzel bir kitap hazırlandı ve yakında bu hazırlanan 230 sayfalık kitabı sizlerle buluşturacağız.
Köylerde yaşlılar var ama genç yok. Bu durum böyle giderse köylerde yaşayan kalmayacak. Bu durum karşında bir an önce bir şeyler yapmamız gerekiyor. Bir ortak amaç için buradayız ve bir çaba harcıyoruz. Bu çabamızı görünür kılmak için bugün bu ortamı hazırladık ve iki aydır gece gündüz çalışıyoruz elimizden geldiğince uğraşıyoruz. Bu çabamıza tüm kuruluşların desteği var. Bu binanın onarılmasında yolların yapılmasında Artvin’in esnafının katkıları var.
Bizim amacımız bu köyleri görünür kılmak. Festivalimizin her sene açılışını başka köylerde yapmak istiyoruz. Köylerimizin sorunları ortaya çıkarmak istiyoruz. Geleneksel yaşamı tekrardan yaşatmak istiyoruz. Biz köylerimizi kalkındırmak için hep birlikte çalışmamız gerekiyor. Biz bir yere kadar çaba gösterebiliriz köylülerimiz bu projeyi sahiplenmesi gerekiyor. Hepimiz el ele, omuz omuza hep birlikte Artvin’i kalkındıralım Bizim sloganımız; Cennet Artvin’i Girişimci, üretimci kadınları: Artvin’e değer katmaya biz hazırız. Ya siz hazır mısınız?”
“ÜRETTİĞİNİ SATAMAYAN BİR KÖY TOPLULUĞU VAR!”
Artvin Belediye Başkan Yardımcısı Emrah Özkan, üretim yapan kadınların çok yetenekli olduğunu belirterek “Ürettiğini satamayan, ürettiğini pazarlayamayan bir köy topluluğu var. Umarım bu kooperatifler aracığıyla bu festivalin vesilesiyle artık ürettiğini satan, ürettiğinin, emeğinin karşılığını alan bir toplum haline gelip eski köy düzenimize geri döneriz” şeklinde konuştu.
Ali Eray ÇELİK