Ayşe ÖZDER

Yeni ilçe yerine çıkıldığında esnafların, hayvancılıkla uğraşan vatandaşların birtakım acil ihtiyaçlarının olduğunu belirten Aytekin, “Belediye olarak bizim yıllardan beri kovaladığımız tarım alanları ile ilgili çalışmamızı da artık nihayetlendirmiş ve geçtiğimiz günlerde de kuralarını çekmiştik. Nisan ayı meclis toplantımızda bunlardan en önemlilerinden birisi olan dükkanların tespiti ile ilgili birtakım kararlar aldık. Bunlar hak sahibi olamayan hemşehrilerimiz, nasıl dükkan sahibi yapabileceğiz, esnaflarımızı dükkanlarıyla nasıl buluşturacağız, buna dair bir karar aldık. Takdir edersiniz ki yeni ilçede ihtiyaçların çok olması ile birlikte hemşehrilerimizin de bütün hayallerini bugün gerçekleştirilmesi gibi bir taleplerinin olması doğrusu bizi de heyecanlandırıyor. Heyecanlandırıyor ama bir taraftan da işimizi de zorlaştırıyor” dedi.

Belediye olarak yeni yerleşim yerinde inşa etmeye başladıkları ve bayramla birlikte de esnafla buluşturacakları elli dört adet dükkanın mevcut olduğunu aktaran Aytekin, “Ancak bugün yüz yirmi civarında hemşehrimiz bizden dükkan talep ediyor. Bu vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını gidermek için mutlaka birtakım esaslar, kuralları koymak zorundaydık. Nisan ayı meclisinde Yusuflei Belediye Meclisi olarak bu dükkanlarımızı nasıl dağıtacağız, hangi esaslara göre vereceğiz, fiyatlarımız ne olacak bunlarla ilgili birtakım kararlar aldık. Temel hedefimiz; hemşehrilerimizin hem beklentilerini yönetmek hem de kendilerini buna göre ayarlamalarını sağlamak. Yeni yerleşim yerine ilk çıktığımızda dükkanların fiyatlarının bir hayli yüksek olduğu kanaati hepimize hakimdi. Ama geldiğimiz enflansyonist ortamda birtakım rakamların da aslında kabul edilebilir mesafede olduğunu da görmeye başladık. Belediyemizin yapmış olduğu dükkanlarda da belirlemiş olduğumuz fiyatlar hem piyasayı bir yerde tutmayı amaçlarken diğer taraftan da piyasayı da çok fazla oynatmadan yani hemşehrilerimiz dükkanlarını kiraya vermişler, kiracıları ile ilgili durumlarını da bozmamayı dikkate alarak bir kira skalası oluşturduk” ifadelerini kullanarak fiyat skalalarını açıkladı:

“Tek katlı çelik dükkanlarımızdaki en geniş dükkanlarımız 6 bin 700 lira civarında, aynı bölgedeki en ucuz dükkanımız ise 2 bin 800 lira civarında olacağı görünüyor yapmış olduğumuz çalışmalarda. Bu bölgedeki dükkanlarımız 22 metre kare ile 65 metrekare arasında değişen büyüklüklerde, farklı ebatlarda dükkanlarımız var. Yine Belediyemizin karşısında yapmış olduğumuz dükkanlarda ise en iyilerinde fiyatların 5 bin 500 lira civarında olacağı görünüyor, buradaki dükkanlarımız 84 metrekare ile 90 metrekareye kadar uzanıyor. En düşük fiyatlarının da bin 500 lira civarında olacağını öngördük ve Belediye Meclisimiz bunu onayladı. Bunu yaparken yüz yirmi esnafımızın talebini karşılamanın yolu adil, herkes tarafından kabul edilebilir birtakım kriterler, kıstaslar belirlememiz gerekiyordu” dedi.

Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin açıklamalarını şu ifadelerle sonlandırdı:

“ Sizinle paylaşmak istediğim 3 temel kural var. Eski Yusufeli’nde Çakaloğlu köprüsü ile Sanayi arasında işletmesi olan dükkanlar yeni ilçede işletmesini açamamış ise öncelik o esnaflara vermemiz gerektiğine inandık.

İkinci önceliğimiz hak sahibi olduğu halde hak sahibi olduğu dükkanının ticari faaliyetine uygun olmayan hemşerilerimizin talebini de ikinci üçüncü bölge de kura çekmiş ve ticarete uygun yer değil ise bunları değerlendirmeye alacağız.

Diğer bir kriterimiz ise dükkanları sınıflandırırken faaliyet alanlarını ve metrekare büyüklüğünü göz önünde bulundurarak hem mevcut varolan dükkanlar ile çakışmasınlar hem de yanyaya düşmesinler uygun alanlar olsun fiziki büyüklük açısından hemde fiyatlar açısından diye bunlarıda göz önünde bulundurarak bir kura çekimi sürecini yönetmeyi düşünüyoruz.

Belediye meclisimiz nisan ayı meclis kararlarında bu kurallara bağlı olarak bu kuralda 54 esnafımız için bu dükkanların kura yolu ile kendilerine tahsis edilmesine oy birliği ile karar vermiştir. İnşallah bu 54 esnafımızı dükkanlarına buluşturduğumuz da onlarda bu süreçten memnun olurlar.

Diğer üç maddeye de dokunmak istiyorum. Birincisi ahırlar malumunuz 70 tane ahır yaptık hemşerilerimizi oralara yerleştirdik. Ama adı üzerinde oraya biz diyoruz ki “Yusufeli Belediyesi Hayvan Oteli” dolayısı ile ihtiyacı olan vatandaşımız hayvanlarını orada barındıracak. İhtiyacı olmayan hemşerilerimiz boş saklamak için asla ahır aldıklarını düşünmesinler. Bu hakkaniyetli olmaz. Onun için boş saklama niyeti ile kimse ahır müracaatında bulunması gerektiği gibi boş saklamak gibi bir durumla da karşı karşıya lütfen kalmasınlar. Çünkü bunların da ihtiyaç sahibi olan hemşerimize biran evvel vermemiz gerekecek. İhtiyacı olan hemşerimiz de o süreç içerisinde bugün ihtiyacı yok ise yarın ihtiyacı olur ise o ihtiyacı karşılamak için de biz azami gayretimizi göstereceğiz.

Başkan Orhan’dan, Başkan Demirci’ye Ziyaret Başkan Orhan’dan, Başkan Demirci’ye Ziyaret

Malum depo alanlarını verdik. 2 ayın üzerinde bir zaman geçti. Orada da bir takım kurallara bağlamıştık bunu. Bu kurallardan en önemlisi hiç kimse faaliyet alanının dışında bir faaliyette bulunamayacak. Hiçbir depo alan vatandaşımız deposunu başka bir şahsa kiralamak veya hibe etmek gibi herhangi bir yöntem ile kullandıramaz. Aynı yetkisizlikle geçerli olduğunu ve bunu takip edeceğimizi önümüzdeki süreçte de bunun ile ilgili aylık kira bedellerini belirleyerek yine meclisimiz vasıtası ile bunlar ile ilgili çalışmalarımızı da hemşerilerimize arz etmiş olacağız.”

Editör: Haber Masası