SAĞLIK

Baş ağrınız Boyun Kaynaklı Olabilir

Boyun kaynaklı baş ağrıları, bulantı ve kusma gibi belirtileri nedeniyle çoğu zaman migrenle karşılaştırılır. Bu rahatsızlık için uygulanan en etkili tedavi, ağrıyı ileten sinirlerin bloke edilmesidir.

Abone Ol

Sanılanın aksine baş ağrıları her zaman beyinden ya da baştaki diğer yapıların rahatsızlıklarından kaynaklanmıyor. Baş ağrısının boyundan da kaynaklanabileceği uzun süre düşünüldü ve 1983 yılında Uluslararası Baş Ağrısı Derneği tarafından “Boyun kaynaklı baş ağrısı” tanımı yapıldı. Bu ağrı tipinde, boyunda yer alan çeşitli yapılardaki bozukluklar baş ağrısına neden olurlar. Fizyoterapist Berkant Ketenci, bu ağrının neden olduğunu açıkladı.

Herkesin hayatında en az bir kere baş ağrısı yaşadığını belirten Fizyoterapist Ketenci, baş ağrısına sebep olan birçok durum olmakla beraber çoğu baş ağrısı açlık, susuzluk, yorgunluk gibi masum sebeplere bağlı görüldüğünü söyledi.

Çene-diş problemleri, sinüzit, kulak enfeksiyonları, iyi-kötü huylu tümörler, beyin damar problemleri, tansiyon gibi dikkat edilmesi gereken sebepler de baş ağrısına yol açabildiğini belirten Fizyoterapist Ketenci, baş ağrıları arasında en çok karşılaşılan iki durumu açıklayarak bunların gerilim tipi baş ağrısı ve migren tipi baş ağrısı olduğunu söyledi.

Boyun çevresi sorunlara bağlı gelişen baş ağrıları hakkında açıklamalarda bulunan Fizyoterapist Ketenci, boyun çevresi görülen bir mekanik bozukluk kas ve fasya bağlantıları yoluyla ve eklem sorunları yoluyla baş ağrısı yapabildiğini söyledi.

Boyun bölgesinde yoğun bir şekilde kas spazmı varlığında baş ağrısı neredeyse kaçınılmaz olduğunu belirten Fizyoterapist Ketenci, “Örneğin havaların ısınmasıyla beraber bahçeye çıktınız ve uzun süredir kendinizi zorlamadığınız için biraz bile iş yaparak kaslarınızı hamlattınız ve üzerine rüzgar yediniz, neredeyse tüm vücut kaslarınız bu durumdan olumsuz etkilenirken boyun ve sırt bölgesi daha aktif çalıştığı için travmadan daha çok etkilenmektedir. Bu duruma bağlı olarak spazma giren kaslar eklem ve kemikler üzerine, damar ve sinirler üzerine baskı kuracağı için zaten bir ağrıya yol açmaktadır” dedi.

Özellikle boyun kasları tutunma yerleri itibariyle baş ağrılarında kilit rol oynadığını aktaran Fizyoterapist Ketenci, “Ense kökünde yerleşmiş olan boyun kasları kafa tası ve omurga birleşme yeri üzerinde muazzam bir kuvvet açığa çıkararak buradaki eklemleri orantısız şekilde germektedir. Bu durum beraberinde gerilim tipi baş ağrısı doğurmaktadır. Değerlendirme kısmında özellikle bu bölge kasların iyi değerlendirilmesi ve uygun manuel terapi teknikleri ile gevşetilmesi son derece önemlidir.

Bir türlü geçmeyen baş ağrıları bazen sandığınızdan daha basit çözümler gerektirebilmektedir. Tabi ki böyle bir durum varlığında ilgili hekime baş vurmak ilk tercihiniz olmalıdır fakat bilmelisiniz ki boyun ve sırt bölgesinde görülen olası bir mekanik sorun sıkça baş ağrılarını tetiklemektedir.

Detaylı bilgi ve değerlendirme için ofisimi ziyaret edebilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim” şeklinde konuştu.