Uzun yıllardır arıcılık yapan Alkan, “Biz gezgin arıcılık yapmıyoruz, arılarımı yaz kış aynı yerde saklarımı. Her yıl ettiğim masraf kadar karşılığını da alıyorum. Arılarımızı yaz aylarında farklı bölgelere götürme fırsatımız olsa üretimimizde artış olacağını biliyorum. Fakat hem yaşlılıktan dolayı hem de olanaksızlıktan dolayı farklı bölgeye götüremiyorum. Ama burada da alanımız arıcılık yapmamıza elverişli olduğundan rahatça yapabiliyorum” dedi.
Arılarının Kafkas Melez ırkından olduğunu söyleyen Alkan, “Çok çalışkan arıdır. Vadimiz çok güzeldir. Arılarımız her tarafa çalışabiliyor. 50 civarında kovanım var, arılarıma yalnız ben bakıyorum. Çocuklarımın ileride arıcılık yapacağını düşünmüyorum. Kendi olanaklarımızla satış gerçekleştiriyoruz. Bal pazarımızda sorunlar var. Belli oranda destek verilmesi gerekiyor, Arı Yetiştiricileri Birliği ne kadar yardımcı olabilir. Birlikte 1200 civarı arı üreticisi var. Bu kadar arıcının balını pazarlaması için Birlik ne yapabilir. Türkiye’de alım gücü düşünce bala talep de azaldı. Balım doğaldır. Tabiatta ne varsa o vardır, şeker katkısı yoktur. Bazı arıcılar bal sezonunda arılara şerbet veriyor bu yüzden de kilosunu çok düşükten satıyor. Ben geçtiğimiz kilosunu yıl 300 TL’den sattım” ifadelerini kullandı.
Önümüzdeki bal sezonu ile ilgili açıklamalarına devam eden Alkan, bu yıl da aynı fiyattan satış yapacağını söyledi ve “2022’de 300 kilogram bal adım. Bu kadar balın hepsini satma şansımız olmuyor en az 50 kilosunu eşimize dostumuza ayırıyoruz. 9’uncu aydan önce bal sağım işlemi yapmıyorum. Arının bal üzerinde yatması gerekiyor” dedi.
Ayla ALKAN