Artvin Gençlik Merkezi fuaye alanında 15-21 Mayıs Gençlik Haftası kutlama etkinlikleri kapsamında düzenlenen Gençlik Sergisi’nde geri dönüşüm malzemelerinden yapılan ürünler katılımcıların ilgisini çekti.

Yıl boyunca Çoruh Öğrenci Yurdu'nda faaliyet gösteren Güzel Sanatlar Atölyesi’nde eğitmenler ve kursiyerler tarafından geri dönüşüm malzemelerinden hazırlanan ürünler de sergideki yerini aldı.

10 yıldır Halk Eğitim Merkezi’nde kurs eğitmenliği yapan Gökçen Yalçın, sıfır atık ve geri dönüşümde duyarlılık oluşturmak istediğini belirtti.

Geri dönüşümün önemine değinen Yalçın, her şeyin atık olmadığını, atıkları değerlendirilebileceklerini ifade etti. Geri dönüşüm malzemelerinden yapılacak ürünlerin ucu bucağı olmadığını sonsuz çeşitte ürün ortaya çıkartılabileceğini kaydeden Yalçın, genelde hayal gücünün ön planda olduğunu belirtti.

Bu yıl eğitimlerini KYK C Blokta kalan öğrencilere verdiğini aktaran Yalçın, kursiyerin hem çok marifetli hem de çok hevesli olduklarını sözlerine ekledi. Yalçın, kursiyerleri ile birlikte keyifli vakit geçirerek çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

atık3

Sanat Merkezinde Kayıtlar Başladı Sanat Merkezinde Kayıtlar Başladı

Öğrencilere atık kavramını tanıtarak,  atıkları nasıl azaltabileceklerini ve atıkları farklı şekilde nasıl değerlendirebileceklerini ifade eden Yalçın, atık materyallerin güzel birer sanat eserine dönüşebileceğini kaydetti.

Yaptıkları ürünler hakkında katılımcıları bilgilendiren Yalçın, “Köy hizmetlerinden emekliyim. Emekli olmadan önce de kendi kendime bu tarz ürünler yapıyordum. Meslek lisesi mezunuyum. El yatkınlığım var. Ev dekorasyonu, turistik ve hediyelik eşyalar gibi çeşitli ürünler yapıyorum. Bunların çoğu geriye dönüşüm malzemelerinden oluşuyor. Atık ne varsa onu değerlendiriyorum. Atık dediğimiz şeyler bizim eskimiz başkalarının yenisi olabilir.  Mesela elime bir tane pet şişesini bile alsam ondan yapacağım ürün hemen gözümün önüne gelir. Yaratıcı olmak lazım. Bu üründen ne çıkartabilirim diye bir düşünmek gerekiyor. Biraz fikir olduktan sonra gerisi geliyor. Boyasıyla, çeşitli süslemeleriyle belki kullanışlı bir ürün belki de dekoratif yeni bir şey ortaya çıkartmış olabilirsiniz.” şeklinde konuştu.

Akrilik, metalik, vernik gibi çeşitli boyalarla birbirinden farklı ürünler yaptıklarını belirten Yalçın, “Örneğin gazeteden fenerler yaptık, kütükleri değerlendirdik ev aksesuarları yaptık, mısırdan çiçekler yaptık. Eski tepsileri yeniledik. Yırtık atletlerden kabaklar yaptık, şişelerden vazolar, mumluklar yaptık.” dedi.

atık2

atık4

Editör: AYLA ALKAN