SOCAR Türkiye tarafından düzenlenen "Asrın Destanı" başlıklı gösteriyle iki ülkenin birlikte verdiği mücadele, dostluk ve kardeşlik anlatıldı.
Programa konuk olan Azerbaycan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Narmina Mustafayeva, Haydar Aliyev'in Azerbaycan halkı için çok büyük önem taşıdığını belirterek, "Modern Azerbaycan'ın kurucu mimarı olmasının yanı sıra kendisinin zekası, cesareti, iradesi, hayatı ve tüm faaliyetleri olmak üzere her biri Azerbaycan için bir başarı öyküsüdür. Devlet tarihimizde silinmez izler bırakan, her zaman Azerbaycanlı olmasıyla gurur duyan Haydar Aliyev, Azerbaycan'ın simgesi olarak da tüm dünyada tanınmaktadır. Azerbaycan halkı her zaman onun anısını saygıyla, rahmetler, milletle yad ediyor." dedi.
Mustafayeva, Türkiye ve Azerbaycan arasında dünyada eşi benzeri olmayan bir dostluk olduğunu vurgulayarak, "Ortak kökenli olmamız, dilimiz, dinimiz, benzer kültürümüz ve paylaştığımız değerler bizim aramızdaki bu bağların kopmasına izin vermemiştir. Tarihte en zor dönemlerde de hep birbirimizin yanında olmuş, her zaman omuz omuza durmuşuz ve birbirimizi desteklemişiz." ifadelerini kullandı.
"Başta Azerbaycan ve Türkiye olmak üzere bütün Türk devletlerinin çok şanlı tarihi var"
SOCAR Türkiye CEO'su Elchin Ibadov ise şirket olarak Türkiye'deki faaliyetlerinde 15. yılına girdiklerini belirterek, Türkiye'nin en büyük dış yatırımcısı olduklarını ifade etti.
Türkiye'nin de kendilerinin bir evi olduğunu dile getiren Ibadov, "SOCAR Türkiye olarak aynı zamanda her zaman sanata, spora önem veriyoruz ve bu yönde çalışmalara destek veren bir şirketiz. Aynı dili konuşan, aynı sancılı dönemlerden geçen, aynı umutla geleceğe bakmayı başaran başta Azerbaycan ve Türkiye olmak üzere bütün Türk devletlerinin çok şanlı tarihi var. Bu tarihi, bu kültürel zenginlikleri yansıtan, kardeşlik bağlarını gösteren ama daha da önemlisi Türk'ün mayasında olan özgürlüğe, bağımsızlığa inancı, bugün sanatın gücüyle anlatmak istiyoruz." diye konuştu.
Ibadov, gösteri öncesi basın mensuplarına yaptığı açıklamada ise gösteriye ilişkin şu bilgileri verdi:
"2023 yılı, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı. Aynı zamanda çağdaş Azerbaycan'ın kurucu lideri Haydar Aliyev'in 100. yaşının yıl dönümü nedeniyle önem verdiğimiz bir yıl. Asrın Destanı da bir tarihsel gelişim hikayesi. Azerbaycan ve Türkiye tarihinde de sancı ve umudu hep aynı anda dengede yaşadık. Bu teatral gösteri, hem o sancılı süreci hem de gelecekle ilgili umudu simgeliyor. Uzun süredir buna hazırlanıyoruz. 80 dansçıyla güzel bir program hazırladık. Çok önemli bir sanat yapıtı diye düşünüyoruz."
Yaklaşık 90 dakika süren gösteride her iki ülkenin omuz omuza çarpıştığı savaşlar, Orta Asya'dan göçle başlayan Türk akınları, Azerbaycan ve Türkiye'nin tarihine önemli izler bırakan isimlerden ilham alınan danslar sergilendi.
Toplam 21 performansın olduğu gösteride "Kartal Dansı", "Zeybek Dansı", "Kafkas Dansı", "Fatih Sultan Mehmet Sahnesi", "Semazen Gösterisi", İlk Türk kadın hükümdar Tomris'i anlatan "Tomris Sahnesi" ve "Leyla ile Mecnun Sahnesi" yer aldı.
AA