Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Genel Sekreterliği yetki alanında bulunan Doğu Karadeniz Bölgesi; Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2023 yılı Ocak-Haziran döneminde 763 Milyon 61 bin 298 dolar tutarında ihracat gerçekleşerek ihracatta bir önceki yıla oranla yüzde 15 artış oldu.
2023 yılı ilk 6 ayında Doğu Karadeniz bölgesinden gerçekleşen ihracatın; 596Milyon 327 Bin 315 doları Trabzon, 110Milyon 604 Bin 773 doları Rize, 34 Milyon 571 Bin 554 doları Artvin ve 21 Milyon 557 Bin 656 doları ise Gümüşhane’den gerçekleşti.
Bölge illerinden gerçekleşen ihracatta bir önceki yılın 6 aylık dönemine göre; Trabzon’dan gerçekleştirilen ihracatta yüzde 23, Rize’den gerçekleştirilen ihracatta yüzde 3, Artvin’den gerçekleştirilen ihracatta ise yüzde 11 artış yaşanırken, madencilik ürünleri ihracatındaki düşüşe bağlı olarak Gümüşhane’den gerçekleştirilen ihracatta yüzde 46 oranında düşüş oldu.
2023yılı ilk 6 ayında Doğu Karadeniz Bölgemiz Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden en fazla ihracat gerçekleştirilen sektörler;
318 milyon 551 bin 689 dolar ile Fındık,
122 milyon 814 Bin 954 dolar ile Yaş Meyve Sebze,
111 milyon 457Bin 663 dolar ile Su ürünleri ve Hayvancılık Mamulleri,
76 milyon 971 Bin 863 dolar ile Maden ve Metaller,
19 milyon 836 Bin 443 dolar ile Kimyevi Maddeler ve Mamulleri
Doğu Karadeniz Bölgesinden 2023 yılı Ocak-Haziran döneminde 129 farklı ülkeye ihracat yapılırken, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise sırasıyla; Rusya Federasyonu, İtalya, Almanya, Gürcistan ve Çin Halk Cumhuriyeti oldu. Bu ülkelerden Rusya Federasyonu’na yapılan ihracat yüzde 65, İtalya’ya yapılan ihracat yüzde 40, Almanya’ya yapılan ihracat yüzde 13 ve Gürcistan’a yapılan ihracat yüzde 17 artış yaşandı.
İhracat yapılan ülkelerden Etiyopya, Tanzanya, Cibuti, Fas, Finlandiya, Fildişi Sahili, Dubai, Endonezya, Karadağ, Sudan, Tayland ve Malezya’ya yapılan ihracatta önemli oranda artış yaşandı. Geçen yılın aynı döneminden farklı olarak başta Suudi Arabistan, İzlanda, Myanmar (Burma), Paraguay, Cezayir, Türkmenistan, Guyana, Brunei olmak üzere 14 farklı ülkeye daha ihracat gerçekleştirildi.
DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu yaptığı açıklamada “Bölge ihracatımızın artış trendini sürdürebilmesi ve Bölge ekonomisinin en büyük girdisini oluşturan ihracatımızın Bölge ekonomisine ve istihdamına daha fazla katkı sağlaması açısından yeni dönmede Hükümetimizden en büyük beklentimiz; ihracatçıya rekabet imkânı kazandırılması ve finansman imkânlarına erişimin kolaylaştırılmasıdır. Geçmiş yıllarda ihracatçıya önemli rekabet imkânı kazandıran reeskont kredilerinin rekabetçi faiz oranları ve uzun vade yapıları ile ihracatçıya yeniden tahsis edilmesi ihracatçımıza çok önemli rahatlama sağlayacaktır. Bunun yanında rekabetçi ve öngörülebilir bir kur, ihracatçının uzun vadeli plan yapabilmesi açısından olmazsa olmaz rekabet enstrümanımızdır. Bu konularda ihdas edilecek politikalar ve yapılacak olan iyileştirmeler ihracatımızın hedef konulan rakamlara ulaşmasına en büyük katkıyı yapacaktır.
Ayrıca, Doğu Karadeniz Bölgemizin yatırım yetersizliği ve yatırım açısından cazip hale getirilmemesi, son 20 yılda Trabzon ve Doğu Karadeniz Bölgesinin ihracatını olumsuz etkilediği gibi Bölge illerinde işsizliğin çığ gibi büyümesine neden olmuştur. Yatırımcı bugün için Trabzon’da yatırım yapacak arazi bulamamaktadır. Geçtiğimiz dönemin siyasileri bu konuda Trabzon’a hiçbir katkı vermemiştir. Bunun için yeni dönemin çok değerli Milletvekillerimizden ivedi olarak; Trabzon’un en büyük ihtiyacı olan yüksek katma değerli ürün üretimine yönelik Arsin Yatırım Adası Endüstri Bölgesinin yatırımına ivedilikle başlanması, Trabzon ilimizde yeni Organize Sanayi Bölgelerinin ivedilikle kurulması ve yatırım açısından ilin cazip hale getirilmesi için Yatırım Teşvik Mevzuatında Trabzon ve hinterlandı illerin 5. Bölge desteği kapsamına veya Cazibe Merkezleri Desteği kapsamına alınmasını talep etmekteyiz” ifadelerini kullandı.
Ayşe ÖZDER