SPOR

Artvin’den Savate Sporuna Büyük İlgi

Savate spor camiası, lisans sistemi ve kurullarıyla hızla yapılanmaya devam ediyor. Artvin’de savate branşı için gerekli adımları atarak ilk lisanslı sporcularını belirledi

Abone Ol

Savate sporunun Türkiye'de yaygınlaşması için uzun yıllardır mücadele eden Satılmış Kibaroğlu, 25 yıllık emeğinin ardından Savate branşını Gelişmekte olan Sporlar Federasyonu’na dahil etti.

15-18 Ağustos 2024’te Uluslararası Muaythai Şampiyonasında Ankara ekibinden Subaşı Spor Kulübü Başkanı Cevdet Subaşı tarafından Savate branşına teklif alan Artvinli sporcular, hızlı bir şekilde yapılanıp Artvin de gereken adımları attılar. Artvin, savate sporcu lisansında ilk dört il arasında yer aldı.

Antrenör Atakan Kara, Savate branşındaki gelişmeleri ve Artvin bünyesinde neler yapılacağını aktararak bilgiler verdi. WBC Muaythai Türkiye Başkanı Satılmış Kibaroğlu’nun 1999 yılında Savate’yi Türkiye’de başlattığını ve 25 yıllık emeğinden sonra Savate branşını Gelişmekte olan Sporlar Federasyonu’na dahil ettiğini söyledi. 66 ilde aktif olarak Savate branşı yapılırken 67. il olarak dahil olmalarına rağmen Artvin’in 64 ilin önüne geçtiklerini kaydeden Kara, “2025 yılında Ocak ayında Türkiye Savate Şampiyonasına katılacağız. Muaythai de kazandığımız sampiyonluklardan sonra hedefimiz Savate de şampiyonluklar kazanmak. Muaythai de Asya kültürü hakim iken Savate de batı kültürü hâkim. Bu kültürleri Türk kültürü ile sentezleyip gençlerimizi sokakların zararlı zihniyetlerinden ve ortamlarından koruyacağız” dedi.

Savate hakkında bilgi veren Kara, “1700’lü yıllarda Fransa da ortaya çıktı. Silahsız kalan Fransız askerlerinin ayaklarındaki sert ve ağır botları silah olarak kullanma mantığı ile çok çeşitli tekmeler geliştirildi. Bu ağır ve sert tabanlı botlar silah olarak kullanıldı ve bildiğiniz batı boksu desteklendi. Boks yumrukları ve botla vurulan tekmelerle gelişen Savate denizciler tarafından da öğrenilip güney bölgesindeki Marsilya limanlarında da savunma amacıyla bir silah gibi kullanıldı. Bu yolla tüm dünyaya yayıldı. 1924 yılında olimpiyatlarda da branş olarak kabullenmişti. Daha sonra olimpiyatlardan çıksa da şu anda yeniden olimpik olması gündemde. Her yaş için farklı sıklet ve kategorisi ile ayrı stilleri bulunmakta” dedi.

Satılmış Kibaroğlu, sosyal medya hesabından savate sporcu lisansı ile ilgili paylaşım yaparak ilk dört sıraya giren şehirler hakkında şu ifadelere yer verdi; “Tarihte ilk olmak her zaman ayrıcalıktır. Savate spor branşı sporcu lisansı geçtiğimiz cuma günü öğle sularında sisteme düştü bu gelişme savate spor camiamızı sevince boğdu. Bu camiamız için çok önemli ve harika bir gelişmeydi. 25 yılın hasreti özlemi vardı artık bizde lisanslıyız demenin onurunu gururunu yaşıyoruz. Sisteme düşer düşmez Türkiye’de ilk dört sırayı paylaşan kürsüye çıkan ilk dört ilimizi yürekten tebrik ediyorum. Bir ok lisans çıkmış olabilir ilk dört Çankırı, Ankara, Artvin ve Bursa olarak tarihe geçen savate severleri yürekten kutluyor başarılarının artarak devamını diliyorum.”

Yeni kurulan Fransız boksu Savate dalından Artvin ilk lisanslıları alarak tarihe geçen sporcular şu şekilde; Atakan Kara, İsmail Aydın, Çınar Ay, Ceren Albayrak, Ecrin Altıparmak, Naz Şentürk, Elanur Odabaş, Bahar Yıldırım.