ARTVİN

Artvin’de Lavanta Balı Üretilecek

Artvin Çoruh Üniversitesi ile çalışma yapan Gürsel Kaya, Lavanta Balı üretmek için ilk adımı attıklarını söyledi

Abone Ol

Lavanta Balı üretimi içinde çalışmalara başladığı belirten Gürsel Kaya, 15 kovandan Lavanta Balı üretmeye başladığını söyledi. Ardanuç’ta arıcılığın gelişimine katkı sunmaya çalıştıklarını belirten Kaya “Ardanuç yapı itibari ile coğrafi özellik anlamında çalak gibi bir ilçe. 500 rakımdan iki bin rakımlara kadar tarıma elverişsiz, tarım yapmadığımız tarlalarımıza lavanta ekersek aynı zamanda o bölgede arıcılığı geliştirmiş olacağız” dedi.

Eylül ayında arıların bal alım döneminde lavanta balını almaya başlayacaklarını belirten Kaya “Biz lavantadan katma değerli ürünler elde etmeye çalışıyoruz. Sadece lavantanın yağını çıkartıp bunu satalım ve gelire elde edelim diye düşünmüyoruz. Biz kadın emeğini daha ileriye çıkartacak, daha katma değer üretecek bir takım yol ve yöntemler arıyoruz” şeklinde konuştu.

Artvin’de İlk Lavanta Balı Onun Tarlasından Çıkacak

Kaya yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı;

“Artvin Çoruh Üniversitesi ile birlikte bir çalışma yaptık. Lavanta balı üretmek için ilk adımımızı attık. 15 kovan koyduk. 15 kovandan lavanta balı üretmeye çalışıyoruz.

Biz bu lavantayı ekerken şöyle demiştik Ardanuç’ta seyyar arıcılık yapılıyor, göçmen arıcılık yapılıyor. Dönem dönem mevsim yağışlı giderse bal üretimi oluyor, yağışlı gitmez ise bal üretimi az miktarda yine oluyor. Bu doğa da bir canlılık olursa, ağaçlar çiçek açıyor, çiçekler çiçek açıyor ve oradan bal üretiliyor. Ama fazla yağarsa yine bal üretilemiyor. Lavanta aynı zaman da bal bitkisi olduğu için biz onu yaygınlaştırmaya ve Ardanuç’ta arıcılığın gelişimine katkı sunmaya çalışıyoruz.

Eylül ayında arıların bal alım döneminde bizde balımızı alacağız.

Ardanuç yapı itibari ile coğrafi özellik anlamında çalak gibi bir ilçe. 500 rakımdan iki bin rakımlara kadar tarıma elverişsiz, tarım yapmadığımız tarlalarımıza lavanta ekersek aynı zamanda o bölgede arıcılığı geliştirmiş olacağız ve kaliteli bal üretmiş olacağız. Biz şu anda bunun uygulamasını yapıyoruz Ardanuç'u lavanta ile güzelleştirdiğimiz zaman daha güzel bal üreteceğiz. Biz lavantadan katma değerli ürünler elde etmeye çalışıyoruz. Sadece lavantanın yağını çıkartıp bunu satalım ve gelire elde edelim diye düşünmüyoruz. Biz kadın emeğini daha ileriye çıkartacak, daha katma değer üretecek bir takım yol ve yöntemler arıyoruz. Lavantadan kolonyasını parfümünü sabununu yaparak yani sadece lavanta değil aromatik bitki dediğimiz, tıbbi aromatik bitkilerin üssü haline getireceğiz.

OSB kurulacak, OSB'den önce de biz bu çalışmaları aşağı yukarı 5-6 yıldır yapıyoruz demek ki aklın yolu bir doğru bir yoldayız, ilerliyoruz. Şu anda aşağı yukarı 40 dönüme yakın lavanta alanımız var. Çok talep var fideleri de kendimiz ürettiğimiz için, fidelerimizi İzmir'den getirdik, çok zor bir iş. Fidemizi bu sene fiyatı 15 lira civarında vermeyi düşünüyoruz. Çuruspil festivalin değil kendi yağımızdan kolonya yaptık, geçen gün fide dağıtmıştık insanların lavantayı tanıması anlamında. Evlerinin önünde en azından bir tane lavanta dikip onun güzelliklerinden faydalanmaları anlamında böyle bir çalışma yapmıştık. Bu yılda ilk kez lavanta yağından elde ettiğimiz kolonyayı insanlarla tanıştıracağız.”

Ayla ALKAN