Şavşat'ta Orman Zararlılarıyla Mücadelede Halk Bilgilendirildi Şavşat'ta Orman Zararlılarıyla Mücadelede Halk Bilgilendirildi

Şavşat Çavdarlı köyünde 2021 yılından itibaren süper meyve aronya üretimi yaptığını söyleyen üretici Mustafa Faruk Altun, ürün pazarlama kısmında sorun yaşadıklarını anlattı.

Altun, 2021 yılında Artvin İl Tarım Müdürlüğünden yüzde yüz hibe desteği ile ürün aldığını ve bahçesini kurduğunu ve bu yılda aronya hasadı için gün saydıklarını söyledi.

Ardanuç ve Şavşat’ta toplam beş aronya üreticisinin olduğunu söyleyen Altun, Pazar sorunun ortadan kalkması ile birlikte bölgeye aronya sayesinde katma değer ürün kazandırılacağını ifade etti.

Whatsapp Image 2024 08 29 At 16.24.54

Altun, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi; “En büyük sorunlarımızın başında pazar geliyor. Pazar konusunda araştırmamız devam ediyor. Yaş olarak tüketmeyi biz istiyoruz ama pek pazarda bize uygun fiyat vermediler dolayısı ile mamüllere dönüştürüp satmayı düşünüyoruz. Ürün katma değerli bir ürün. Dolayısı ile bu ürünü bizden başka bu bölgede üreticilerde ekime başlarlarsa pazar payında daha fazla bir yer etmiş oluruz. Aynı zamanda dar toprakları olan Artvin’de farklı bir ürünle katma değerli ürün üretmiş oluruz. Bu şekilde bölge ekonomisine katkı sağlamış olacağız. Bu kırık arazide katma değer üreterek bölge ekonomisine katkı sağlamalıyız.”

Aronya meyvesinin sağlığa faydalarından da bahseden Altun, “İnsan sağlığı açısından birçok fayda sağlayan aronya, C Vitamini ve antioksidan kaynağı olarak gösteriliyor. Mineral, lif bakımından ve antioksidan içeriği bakımından zengin kültür meyvelerinden biri olarak gösterilen Aronya taze ve kuru meyve tüketiminin dışında gıda sanayinde pasta, reçel, meyve suyu, dondurma yapımında farklı şekillerde kullanılabildiği gibi ilaç sanayinde de kullanılıyor. Aronya mor bir meyvedir. Dolayısı ile mor meyveler genellikle antioksidan özelliği ile yani hücreyi yenileyen bir meyve türü olduğundan kaynaklı insanlar için çok faydalı olduğu söyleniyor. Bununla ilgili çok fazla makale yazılmış özellikle kanser hastaları yoğun tüketiyor. Öneri olarak da günde en fazla yirmi tane tüketebilirsiniz. Düzenli tüketildiği zaman insanlara faydasını görüyorlar” dedi.

Editör: AYŞE ÖZDER