Şavşat’ın Çavdarlı köyünde arıcılık ile uğraşan Mustafa Faruk Altun, 1740 rakımda doğal bal ürettiğini söyledi.

Tamamen doğal ortamda, kimyasal ürün kullanmadan doğal bal ortaya çıkardığını vurgulayan Altun, “ne kadar yükseğe çıkarılırsa bal kalitesi o kadar artar” dedi. Altun, “Bizi diğer arıcılardan farklı kılan rakımı 1740 oluşu en yakın sanayi bölgesine 150 kilometre uzaklıkta oluşu. Tamamen doğal ortamda, kimyasal bir etkisi olmadan doğal ortamda bal üretiyoruz. Aynı zamanda endemik bitki çeşitliliği açısından çok çok zengin bir bölgedeyiz. Dolayısı ile arıcılıkta şu kuraldır ‘ne kadar yükseğe çıkılırsa bal kalitesi o kadar artar’ çünkü çiçeklerin özü o derecede kaliteli olur” dedi.

Whatsapp Image 2024 09 08 At 11.44.23

“Bu Bölgede Üretim Yapmaktan Başka Bir Çare Yok”

Şavşat bölgesinde arıcılık yapmanın zor olduğunu verimde sorunların yaşandığını dile getiren Altun, arılardan verim alabilmek için karabuğday üretmeye başladığını söyledi. Karabuğdayın arıcılar için nektar sağladığını bu nedenle arıcılık ile uğraşan tüm çiftçilere karabuğday üretmeleri gerektiğini ifade etti.

Altun, konuşmasının devamında; “Şavşat bölgesinde ve Artvin bölgesinde arıcılık yapmak gerçekten çok zor. Burada beş yıl boyunca ortalama alınarak bu iş yapılabilir her yıl baldan para kazanmak imkansız gibi bir şey. Ben 2021 yılında iklimin çok kötü olmasından kaynaklı yeterli ölçüde bal üretememiştik. Nektar artımı sağlamak amacı ile araştırmalara başlamıştım ve karabuğdayı önerdiler. Karabuğday ektim, karabuğday aynı zamanda glütensiz bir buğday çeşidi olması hasebi ile çölyak hastalarına iyi bir vitamin sağlıyor. Çünkü çölyak hastaları her türlü buğday yiyemiyorlar hem de arılar için iyi bir nektar sağlıyor. Dolayısı ile ben iki ürünü birbirine paralel bir şekilde katkı sağlamak amacı ile Haziran ayının on beşinde ilk beyaz çiçek açarak arılara iyi bir nektar sağlıyor hem de karabuğdaydan ürün elde ediyorum. Buradaki çiftçilere önerim şudur mutlaka arıcılar karabuğday ekmeliler, karabuğday hakikaten faydalı bir bitki. Aynı zamanda bölgenin bitki örtüsünü bozmadan bölgeye uyumlu bir un çeşidi. Dolayısı ile üreticilere tavsiye ederim.

Şavşat Kaymakamlığı’nı Ziyaret Etti Şavşat Kaymakamlığı’nı Ziyaret Etti

Bizim bölgemiz üretim yapmaktan başka bir çözüm yoktur. Burada sanayi yok, burada ya HES yapıyorlar ya da ormanları kesiyorlar. Dolayısı ile bizim bunlara karşı durmamız için mutlaka üretim yapmak zorundayız. Doğal üretim yapmak zorundayız. İsteyen arıcılık yapabilir isteyen turizm yapabilir ama bu bölgede maden yerine mutlaka üretim yapmalıyız” şeklinde konuştu.

Editör: AYŞE ÖZDER