Arhavi ilçesi Güngören mevkisi açıklarında gerçekleştirilmesi planlanan “2.000 Ton/Yıl Kapasiteli Ağ Kafeslerde Türk Somonu (Gökkuşağı Alabalığı) Yetiştirme Tesisi Alan ve Kapasite Artışı” projesine yönelik Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci halkın tepkisiyle karşılaştı. Bugün saat 13.30’da Arhavi Halk Eğitim Merkezi Toplantı Salonu’nda yapılması planlanan "Halkın Bilgilendirilmesi ve Sürece Katılım Toplantısı", yoğun katılım ve protestolar nedeniyle gerçekleştirilemedi.

Projenin sahibi olan İdeal Balıkçılık Dış. Tic. Ltd. Şti., söz konusu tesisi Arhavi’nin deniz kıyısında kurmayı ve yıllık üretim kapasitesini 2 bin tona çıkarmayı planlıyor. Ancak çevreye ve deniz ekosistemine olası etkileri nedeniyle ilçe halkı projeye karşı çıkıyor. Toplantının yapılamaması, bölge halkının projeye yönelik ciddi endişe ve tepkilerini bir kez daha ortaya koydu.

Toplantının ardından halk Arhavi Halk Eğitim Merkezi önünde bir araya gelerek durumu değerlendirdi. Burada konuşan Arhavi Belediye Başkanı Turgay Ataselim, birlik mesajı verdi. Ataselim, “Birlik ve beraberlik içinde olalım. Burada siyasi partilerin görüşü önemli değil, herkesin bir siyasi görüşü var ama ortak bir görüş noktasında buluşalım. Eğer bu beraberlikle hareket edersek, başaramayacağımız hiçbir şey yoktur” ifadelerini kullandı.

Gazze İçin Arhavi Ayakta Gazze İçin Arhavi Ayakta

Whatsapp Görsel 2025 04 08 Saat 17.53.02 2454800DArhavili iş insanı Şadi Yıldızcan da yaptığı konuşmada çevre mücadelesinin önemine dikkat çekti. Yıldızcan, “Hepimiz aynı gemideyiz ve hepimiz Arhavi'de yaşıyoruz. Mesele Arhavi olunca hep beraber buradayız. Geçmişte, şu derede kırmızı benekli alabalık yaşıyordu. Birimiz gidip balık yakaladığında, jandarma ceza yazıyordu. Geçen gün kafesler patladı ve o balıklar derelere yayıldı, mevcut doğal dengeyi mahvettiler” dedi. Yıldızcan ayrıca deniz ekosisteminin tehdit altında olduğunu vurguladı.

Kafes balıkçılığının doğaya verdiği zarara dikkat çeken Yıldızcan, “Bu balık, canavar bir balık. Denizdeki diğer balıkların hepsi bitiyor. Belediye başkanı burada, meclis üyeleri burada ve madenle ilgili dik durdular. İktidar partisi de dik durdu. Kendilerini ve dik duran siyasi partileri tebrik ediyorum. Biz bugün varız, yarın yokuz ama gelecek nesillere sağlıklı bir hayat bırakmalıyız. Bu, bizim gelecek nesile borcumuzdur. Bu beraberliği koruyalım ve hep beraber mücadeleyi sürdürelim” şeklinde konuştu.

Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 9. maddesi gereğince yapılması gereken bu bilgilendirme toplantısı, halkın görüşlerinin alınması açısından kritik öneme sahipti. Ancak toplantının yapılamaması, projenin ilerlemesi açısından soru işaretleri doğurdu. İdeal Balıkçılık tarafından yaptırılması planlanan tesisin ÇED raporu ise Ankara merkezli Verde Çevre Mühendislik firması tarafından hazırlanıyor.

Şirket yetkililerinin süreci nasıl sürdüreceği, yeni bir toplantı tarihinin belirlenip belirlenmeyeceği ise önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.

Editör: ALİ ERAY ÇELİK