Etkinliğe Ardanuç Kaymakamı Alparslan Sözen, Belediye Başkanı Emrah Yılmaz, Artvin Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Nevim Öz, kurum amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Programda duygu dolu anlar yaşandı.

Ardanuç'ta Engelliler Haftası çeşitli etkinliklerle kutlandı. Konuşmaların yanı sıra Ardanuç Kadın Korosu'nun müzik dinletisi ile renklenen programda çeşitli etkinlikler yapılarak engellilik konusunda farkındalık mesajları verildi.

Etkinlikte konuşan Ardanuç Engelliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Gönül İstanbullu, Engelliler Haftası’nın tarihçesinden bahsederek, “Her şey 1976 yılında Birleşmiş Milletler’in aldığı kararla başladı. Beş yıl boyunca yapılan çalışmalar sonucunda 1981 yılı Dünya Engelliler Yılı, 1983-1992 yılları ise Engelliler On Yılı ilan edildi. 1992 yılında ise 3 Aralık Dünya Engelliler Günü, 10-16 Mayıs da Engelliler Haftası olarak kabul edildi” dedi.

Ardanuç’ta Engelliler Haftası Kutlandı (1)

İstanbullu, engellilere yönelik farkındalığın sadece bir haftaya sığmaması gerektiğini belirterek, “Bütün dünya devletlerinde olduğu gibi ülkemizde de eş zamanlı olarak çeşitli farkındalık çalışmalarıyla 10 Mayıs’ta engelliler için farkındalık yaratılmaya çalışılmaktadır. Bunun süreklilik arz etmesi gerekmektedir. Engelliler için sadece bir gün değil, her gün hepimizin çaba sarf etmesi gerekmektedir. Şunu hiç kimse unutmasın ki; engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştırmak için ne yaparsak, inanın ki kendi geleceğimizi inşa etmiş oluyoruz. Çünkü hepimiz birer engelli adayıyız. Onların hayatlarını kolaylaştırmak, kendi yaşamımızı da kolaylaştırmaktadır. Bana soruyorlar: 'Engelliler derneği olarak ne yapıyorsunuz?' Değerli misafirlerimiz, burası Engelliler Derneği. Hepinizi buraya davet ediyorum. Gelin, çayımızı, kahvemizi için. Bizim neler yaptığımızı kendi gözlerinizle görün. Buraya her gün en az 15-20 engelli vatandaşımız geliyor. Ardanuç Kaymakamlığı, Halk Eğitim Merkezi, Milli Eğitim Müdürlüğü ve İŞKUR iş birliğiyle çeşitli kurslarımız var. Burası hepimizin evi, okulu, iş yeri, sosyal alanı, yaşam alanı oldu. Evlerinden çıkıp buraya geldiklerinde ailelerimiz bir nebze nefes alıyor. Onların nerede olduğunu biliyor, güvende olduklarından emin oluyorlar. Akşam olunca da evlerine dönüyorlar.

Tosunlu Gölü Doğaseverlerin İlgi Odağı Oldu Tosunlu Gölü Doğaseverlerin İlgi Odağı Oldu

Türkiye’de nüfusun yüzde 6,9'u engelli bireylerden oluşmaktadır. Bu engelli nüfusun yüzde 5,9’unu erkekler, yüzde 7,9’unu ise kadınlar oluşturmaktadır. Kadınlarda engellilik oranının daha yüksek olmasının başlıca nedeni, kadınların erkeklerden daha uzun yaşaması olarak gösterilmektedir. Bunun dışında yaşa bağlı faktörler, kronik hastalıklar, gebelik ve doğumla ilgili sorunlar, sosyal ve ekonomik dezavantajlar, çevresel faktörler ve sağlık hizmetlerine erişim gibi birçok etken de bu oranı artırmaktadır. Bir toplumun en savunmasız bireylerine nasıl davrandığı çok önemlidir. Toplumun gelişmişliği, bu savunmasız insanlara olan yaklaşımıyla doğrudan ilgilidir. Onsuz yaşayamayacağınız birini, sizsiz yaşayabilsin diye büyütüyorsunuz. Ona sarılırken hiç bırakmak istemiyorsunuz ama bir yandan da bir gün kendi yolunu bulabilmesi için güçlü bir kalple büyütmek gerekiyor. Sabırla, duayla, kendinden vazgeçerek ama sevgisinden asla vazgeçmeden tüm annelerimizin ister çocuk sahibi olmuş ister olmamış olsun Anneler Günü’nü gönülden kutluyorum. Engelliler için çaba sarf eden herkese, Ardanuç Engelliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nden bin selam olsun. Hepinize çok teşekkür ediyorum.”

Etkinlikte bir diğer konuşmacı olan Artvin Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Nevim Öz ise şu ifadeleri kullandı:“ İnsanlar eşit doğarlar ve topluma katılımda eşit haklara sahiptirler. Ancak gerçek yaşamda bazı gruplar, sosyal durumları ile bilişsel ve fiziksel farklılıkları nedeniyle bu haklara erişememektedir. Engelliler de bu grupların bir kategorisini oluşturmaktadır. Tüm dünyada engelli insanların sorunlarına dikkat çekmek, onları topluma kazandırmak, hayat standartlarını yükseltmek ve toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla, Birleşmiş Milletler'e üye ülkelerle birlikte 10-16 Mayıs tarihlerini Engelliler Haftası olarak kutlamaktayız. Son yıllarda engellilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi, sosyal ve ekonomik olarak desteklenmeleri ve geleceğe güvenle bakmaları konusu, ülkemizde pozitif ayrımcılık kapsamında değerlendirilmiş ve sosyal hizmetler çeşitlendirilerek yaygınlaştırılmıştır. Beraber yaşadığımız, aynı havayı soluduğumuz, aynı çevreyi paylaştığımız tüm engelli vatandaşlarımızın Engelliler Haftası’nı kutluyor; engelsiz bir hayat diliyorum. Unutmayalım ki asıl engel, kalplerdeki ve zihinlerdeki engeldir.”

Program, Ardanuç Kadın Korosu’nun müzik dinletisiyle sona erdi.

Ardanuç’ta Engelliler Haftası Kutlandı (5)Ardanuç’ta Engelliler Haftası Kutlandı (4)Ardanuç’ta Engelliler Haftası Kutlandı (3)

Muhabir: Ümran KARA