BORÇKA

“Amacımız Kaçak Avcılığın Önüne Geçmek”

Borçka Avcılar ve Atıcılar Kulübü Derneği Başkanı Hasan Karacan, vatandaşları bilinçlendirerek kaçak avcılığın önüne geçmeye çalıştıklarını söyledi

Abone Ol

1992 yılında Borçka’da faaliyete geçen Avcılar ve Atıcılar Kulübü Derneği 9 yıldır Hasan Karacan Başkanlığında devam ediyor.

Kanunlar eşliğinde insanlara bilinçli avcılık, hangi mevsimde hangi hayvanın avlanması gerektiği hakkında kurslar ve seminer düzenleyerek insanların bilinçli avcılık yapmasını sağladıklarını söyleyen Hasan Karacan, asıl amaçlarının kaçak avcılığın önüne geçmek olduğunu vurguladı.

Avcılığın atalardan kalma bir spor olduğunu söyleyen Karacan, bilinçli ve kotalar sınırında avcılık yaptıklarını dile getirdi. İnsanlar tarafından “ canilik” olarak görüldüğüne değinerek “Bizleri belki cani olarak görüyorlar bazı arkadaşlar. Bugün bonfilenin en iyi yerinden et yiyorsunuz dimi? Sinekler sizi ısırdığında sinekleri öldürüyorsunuz dimi? Balık herkes yiyor bir sürü hayvan kesiliyor onların canı ile dağdaki hayvanların canı da aynıdır. Sadece siz ahırda beslediğiniz hayvanla, dağda kendi başına yaşayan hayvanların etlerinde olan güzellikler yani yaradan mevlamın bize sunduğu güzel nimetlerden yararlanmak için sadece mevsimsel ve bilinçli olarak kotalar sınırında avcılık yapıyoruz. Örnek vereyim burada keklik vuracaksak 3 tane vuracağız dördüncü yok. O hayvanların tüketilmesi, bir araya gelmek hoş sohbetler yapmak buna spor demeyelim ama bizim atalarımızdan kalma bir spor diyelim” dedi.

“Amacımız Vatandaşları Bilinçlendirmek”

Kış sezonunda Borçka popilasyonunda ördek, kara tavuk, domuz olduğunu kaydeden Karacan, bölgede çakal popilasyonunu yasakladıklarını söyledi. Kaçak avcıların doğaya yeni salınmış canlıları katletmeye çalıştıklarını vurgulayan Karacan, kaçak avcılığın önüne geçmek için önlemler alındığını belirtti.

Karacan, konuşmasının devamında şu sözleri dile getirdi “Biz dernek olarak Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğü aracılığı ile keklik bırakıyoruz örnek veriyorum bu bölgeye ama bunu yayın edemiyoruz çünkü kaçak avcılar var bohçacı deriz biz onlara. O bölgeyi öğrendiklerinde daha yeni salınmış olan hayvanı hemen katletmeye giderler ondan dolayı üresin diye biz buna öncülük ediyoruz”

“Kaçak avcılık ile alakalı Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğünün bazı ekipleri var. Jandarma ekipleri ile birlikte bu bölgede olan karaca, geyik, ayı tarzı hayvanlar yasak. Bunun önüne geçebilmek için normalde vatandaşın bilinçlenmesi gerekiyor yani bugün karacaya on yirmi sene daha müsaade etsek bildiğiniz burada keçi sürüsü gibi görebilirsiniz” dedi.

Av hakkında bilgi veren Karacan, “Biz burada genellikle sürekler yaparız. Sürek dediğimiz domuz avlarında sürek yaparız. Bekler yapılır geçiş alanları kesilir iki kişi köpekler ile sahaya girer herkes bulunduğu noktada fosforlu kıyafetler giyinir ve orada avlanması yapılır. Bizim amacımız bu tür konularda vatandaşları bilinçlendirmek. Bu işi güzel yapmak, güzel anlatmak bu işin canilik olduğunu kafadan çıkarmak önemli olan o” diye konuştu.

Ayla ALKAN