Hopa Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Olcay Muti, çay üreticilerinin yıllardır emeklerinin karşılığını alamadığını belirterek devletin üreticiye hak ettiği desteği vermediğini söyledi. “Tarlada izi olmayanın, harmanda yüzü olmaz” diyen Muti, çay fiyatlarının masa başında, sahada üretim yapmayanlar tarafından belirlendiğini vurguladı. “Çizmesine su dolmayan, makasının ağırlığını taşımayan birileri çay üreticisinin kaderini belirleyemez” ifadelerini kullandı.
Muti, çay bahçelerinde hasat hazırlıklarının başladığını belirterek şunları söyledi:
“Mayıs ayı geldi, çaylarımız yeşerdi. Çiftçilerimiz bahçelerini hazır hale getirdi. Ancak her yıl olduğu gibi bu yıl da emeğimizin karşılığını alıp alamayacağımızı bilmiyoruz. Devletin talimatları doğrultusunda üretim yapıyoruz ama ne yazık ki yıllardır alın terimizin karşılığını alamıyoruz.”
Bu yıl yapılan maliyet hesaplarına göre yaş çay üretim maliyetinin 26,80 TL olduğunu açıklayan Muti, üreticiye yüzde 35 kâr payı eklenmesi gerektiğini söyledi. Bu doğrultuda yaş çay taban fiyatının en az 34,20 TL olması gerektiğini belirten Muti, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da çağrıda bulunarak şunları söyledi:
“2002 yılında çay fiyatı 1 liraydı. Her yıl 1 lira zam yapılsaydı bugün zaten 35 lira olurdu. Biz 2025 yılı için yaş çay alım fiyatının 35 TL, artı 5 TL destekleme primi ile birlikte açıklanmasını talep ediyoruz.”
Muti, çay kanunu taslağında çiftçi temsilcilerinin yer almamasını da eleştirdi. “Hazırlanan taslakta temsilde adalet yok. Rize Çay Konseyi üreticiyi temsil etmiyor. Çay kanunu, çiftçilerin doğrudan katılımıyla ve ziraat odalarının öncülüğünde hazırlanmalıdır” dedi.
Ayrıca özel sektörün çay taban fiyatının altında alım yapmaması gerektiğini belirten Muti, “Devlet, kuru çaya yılda üç kez zam yaparken yaş çaya sadece bir kez zam yapıyor. Bu zamlar özel sektöre yarıyor, çiftçi ise eziliyor” diye konuştu.
Muti, sözlerini şu çağrıyla tamamladı:
“Biz üreticiler olarak hazırız. Artık hakkımız olanı istiyoruz. Bu topraklarda emek verenlerin sesi duyulmalı.”