SİYASET

AK Parti il teşkilatındaki karışıklıklar seçim sonucuna yansıdı

AK Parti’nin Türkiye genelinde belediye başkanlığında yaşadığı oy kaybı Artvin’de de rakamlara yansıdı.

Abone Ol

Türkiye, 31 Mart'ta gerçekleşen Mahalli İdareler Seçimleri'nde önemli bir demokratik süreci daha geride bıraktı.

2019 seçiminde 20 milyon 584 bin 29 oy ile yüzde 44,33 oranında başarı elde eden AK Parti, geçtiğimiz ay sonunda yapılan yerel seçimlerde 16 milyon 339 bin 771 oy ile yüzde 35,49’a gerileyerek siyasi tarihinde ilk defa ikinci parti konumuna düştü.

Önceki seçimde Artvin’de 27 bin 698 oy alan AK Parti, 31 Martta 27 bin 311 oy ile yüzde 1,37’lik gerileme kaydetmesine rağmen 3 ilçede yerel iktidarda söz sahibi oldu.

Murgul ve Yusufeli ilçelerindeki belediyeleri kaybeden AK Parti, yeni dönemde CHP’nin kalesi olarak nitelendirilen Ardanuç’un yanı sıra Şavşat ve Arhavi ilçelerini kazandı.

5 ilçede yükseliş 4 ilçede düşüş yaşandı

AK Parti, en büyük kaybı 10 yıldır yerel iktidarda söz sahibi olduğu Murgul’da yaşadı. Önceki seçimde yüzde 58,91 oran ile en fazla başarıyı kaydettiği Murgul’da 509 oy kaybederek yüzde 46,25’e geriledi. En fazla oy artışını Hopa’da yakalayan AK Parti, burada önceki seçime oranla 498 oy fazla aldı ancak belediyeyi kazanamadı.

Merkez, Yusufeli, Ardanuç, Hopa ve Arhavi ilçelerinde oyunu arttıran AK Parti, Borçka, Murgul, Şavşat’ta ve Kemalpaşa’da ise düşürdü.

Hopa’da artış iktidara yetmedi

AK Parti’nin gerek genelde gerekse yerelde oy sayısında yaşanan bu düşüş partinin Türkiye genelindeki popülaritesinde bir azalma olduğunu ve politikalarının veya yerel yönetimlerdeki performanslarının bazı seçmenleri memnun etmediğini gösterdi.

AK Parti, Artvin genelinde oy kaybı yaşamasına rağmen, 3 ilçede elde ettiği başarıyla dikkat çekti. Parti, önceki döneme kıyasla ilçe belediye başkanlıklarında elindeki iki ilçeyi üçe çıkararak yüzde 50 oranında bir artış gösterdi.

Seçimlerde en çok dikkat çeken artışın yaşandığı ilçe Hopa oldu. Hopa’da ‘aklımızı başımıza alalım’ diyerek seçmenden oy isteyen ve oldukça fazla eleştiri alan Faruk Çelik, ilçede yürüttüğü çalışmalar neticesinde burada oyları yükseltti.

Teşkilat içi anlaşmazlıklar mı var?

AK Parti Artvin il teşkilatında Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İsrafil Kışla, önceki dönem Milletvekili Erkan Balta ve İl Başkanı Fatih Tahtalı’nın birlikte hareket ettiği dikkatlerden kaçmıyor.

Çelik’in aday göstermek istediği isimler ile genel merkezin adaylarının bazılarında değişim yaşanması teşkilat içinde anlaşmazlıklar olduğu şeklinde yorumlandı.

AK Parti Milletvekili Faruk Çelik’in seçim sonrası yaptığı paylaşımlarda aday belirleme sürecinde doğru yöntemin kullanılmamasını eleştirmesi de akıllarda soru işaretlerinin oluşmasına neden oldu.

AK Parti’nin kazanmasının muhtemel olduğu ilçelerde Fatih Tahtalı’nın Faruk Çelik’e rağmen kendi desteklediği adayı çıkarması AK Parti’nin hezimet yaşamasının en önemli faktörleri arasında gösteriliyor.

AK Parti’nin önümüzdeki seçimlerde Artvin’de yeniden iktidar olması için il ve ilçe teşkilatlarında köklü değişimler yapması gerektiği de seçimlerden çıkarılan en önemli sonuç olarak kayıtlara geçti.

Seçim sonrası Ankara mesaisini sıklaştıran Faruk Çelik’in ve AK Parti Genel Merkezi’nin Artvin il teşkilatında nasıl bir yol izleyeceği merak konusu.

AK Parti yeni dönemde ne yapacak?

Seçimlerde beklenen başarıyı sergileyemeyen AK Parti'nin Artvin il teşkilatı, seçim sonuçlarındaki düşüşün sorumlusu olarak görülüyor.

Seçim öncesi yapılan temayül yoklamasına rağmen aday adayı olmayan bazı isimlerin aday gösterilmesi, kamuoyu araştırmasının doğru yapılmaması AK Parti açısından seçim sonucunu etkileyen önemli faktörler arasında yer aldı.

Parti kaynaklarına göre, il teşkilatının etkili bir seçim stratejisi geliştirememesi, yetersiz saha çalışması ve halkla iletişimdeki eksiklikler ana sorunlar olarak öne çıkıyor.

Bu sonuçların ardından AK Parti il teşkilatında bazı değişiklikler yapılması ve daha kapsamlı bir değerlendirme süreci başlatması bekleniyor.

Hatice DİLER