Yeni düzenlemelerin sağlık sistemimizi daha etkin kılmayı hedeflediğini belirten Köroğlu, aile hekimliğinin sağlık sistemimizin ilk kapısı olduğunun altını çizdi. Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmenliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’in 30 Ekim 2024 Çarşamba günü 9073 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdiğini belirterek, düzenlemenin hem aile hekimliği sistemini hem de halk sağlığını güçlendireceğini vurguladı.
İnsanımızın hasta olmadan, sağlığını kaybetmeden, kendisine bakmasının ve sağlıklı kalmasının yönetimini oluşturmak önceliğimiz olmalıdır. Koruyucu hekimlik, temel sağlığın en önemli unsurudur. Bu itibarla aile hekimliği toplumun ilk başvuracağı ve en yakınındaki sağlık elçimiz, sağlık hizmeti sunduğumuz kapıdır. Onun için yeni düzenlemelerle koruyucu sağlık hizmetleri öncelikli hale getirilmiştir. Yeni yönetmelik ile aile hekimlerinin sorumlu olduğu nüfus 4000’den 3500’e düşürülmüştür. Böylelikle takibin kolaylaşması sağlanmıştır. Kronik hastalık ve kanser taramaları, bağışıklama gibi koruyucu sağlık hizmetlerine daha fazla zaman ayrılabilecektir. Böylelikle hastalık yükü azaltılarak halk sağlığını koruma amaçlanmıştır. Bu takiplerle doğru zamanda etkin tedavinin yapılması sağlanmış olacaktır. 2.ve 3. basamağa gitmesi gereken hastalarımız için ise aile hekimine bütün hastaneler için %10 MHRS kontenjanı bir önceki mesai bitimine kadar açılıyor. Böylece aile hekimleri kendi hastaları için hastanelerden randevu alabilir hale geliyor. Aile hekimine kendi nüfusundaki sağlık sorumluluğunu verirken bunu teşvik ve ek ödemelerle perçinliyoruz. Önceki yönetmelikte hali hazırda alınan ücretin kesilmesi söz konusu bile değilken, mevcut kazanımların üstüne olacak kazanımlardan yani ilave ödemelerden ve teşviklerden bahsediyoruz. Malumunuz üzere gereksiz antibiyotik ve ilaç kullanımı ciddi bir sağlık sorunudur. OECD ülkeleri ortalamasının 2,5 katı kadar antibiyotik tüketiyoruz. Yönetmelik bu oranları düşürmeyi hedeflerken, bunu, aile hekimlerinin maaşlarında kesinti yaparak değil, tam aksine, önceki dönem yazılan ilaçların ortalamasını düşüren aile hekimlerine bir ek ödeme yaparak sağlıyor. Ayrıca 2. Ve 3. Basamağa başvuru oranlarını düşüren veya sabit tutan aile hekimlerine de ilave ek ödeme yapılması ön görülüyor. Hasta memnuniyet oranlarının ise aile hekimi maaşlarını negatif olarak etkilemeyeceği, tam tersi, il genelinde memnuniyet oranının üzerinde oran yakalayan aile hekimlerimize yine bir teşvik ödemesi, bir ilave ödeme yapılması sağlanıyor. Özetleyecek olursak önceki yönetmelikte aile hekiminin kazandığı teşvik hiçbir şekilde azalmazken, yapılacak takiplerle mevcut teşvikin 3 katına kadar bir teşvik ödeme, ilave ödeme alınabilmesi sağlanmış oluyor. Ayrıca önceki yönetmelikte nüfus ne olursa olsun mevcut teşvik ödemelerini almaları için günde 76 hasta bakması gereken aile hekimlerinin, bu sayısı 1000 nüfus başına 16 ya kadar düşürülüyor. Bu sayede düşük nüfus sayılı aile hekimi daha az poliklinik sayısı ile teşvik alabilir hale geliyor.
Aile hekimliği sisteminin temel prensiplerinin, süreklilik, kalite ve güven olduğunu dile getiren Köroğlu “Yönetmelik değişikliği ile, Aile hekimlerine yönelik teşvik ödemeler arttırılırken, başarı kriterleri de net bir şekilde tanımlanıyor. Bakanlığımız bu düzenleme ile halk sağlığı alanında güçlü bir adım daha atıyor ve aile hekimliği sisteminin temel prensipleri olan süreklilik, kalite ve güven ilkelerine katkı sağlamasını ve vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerinden daha fazla memnuniyet duymasını amaçlıyor.” dedi.
İl Sağlık Müdürü Op Dr. Gürol Köroğlu ’nun açıklamaları, yönetmelik değişikliğinin aile hekimliği sistemini, hem vatandaş hem de sağlık çalışanı açısından daha verimli ve memnuniyet odaklı bir yapıya dönüştüreceğini gözler önüne serdi.
Aile Hekimliği Yönetmeliğinde Yeni Düzenlemeler
Artvin İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gürol Köroğlu, Yeni Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Bunlar da ilginizi çekebilir