Türkiye'nin Kafkaslar ve Orta Asya'ya açılan en önemli kara hudut kapılarından Gürcistan sınırındaki Sarp Sınır Kapısındaki yoğun tır sirkülâsyonu nedeniyle yaşanan tır parkı sorununu çözmek için Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı tarafından çalışma başlatıldı.
Hopa Termik Santrali mevkiinde yapılması planlanan ‘Çok Amaçlı Dolgu Alanı’ projesi Hopa TSO yönetimi tarafından hazırlanarak yatırıma alınması için ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına gönderildi.
Deniz doldurularak 100 bin metre karelik alana yapılması hedeflenen projede Hopa, Arhavi ve Kemalpaşa ilçelerinde çevre ve göz kirliliğine neden olan ve beraberinde birçok farklı sosyal problem teşkil eden tır park sorununun ortadan kaldırılması amaçlanıyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Demircioğlu, sahil ilçelerinin en önemli sorunu olan tır parkını çözmeyi planladıklarını söyledi.
Tır parkı yoğunluğun yönetilememesinin yaşam alanlarının her yerinin ‘tır parkı’ haline dönüşmesine sebep olduğunu ifade eden Demircioğlu, “Bu durum ekonomik kalkınma için gerekli olan yatırım ve teşebbüslerin her defasında bu sorunla karşı karşıya kalmasına sebep olmuş sonuç olarak yatırımların yapılmamasını ve ekonomik faaliyetlerin dizayn edilmesinde zorlukların çıkmasını sağlamıştır. Bu durumun çok yönlü bir bakış açısıyla çözülmesi için ‘Çok Amaçlı Dolgu Alanı Projesi’ni tasarladık.” dedi.
Projede dolgu alanında Hopa Limanında bulunan tırları da taşımayı planladıklarını dile getiren Demircioğlu, “Farklı nedenlerle sınır kapısındaki tır geçişi yoğunluğun azalması halinde çevre il ve ilçelere de hizmet verebilecek olan Soğuk Hava Depoları ve Antre Depoları kurularak, söz konusu dolgu alanının etkin bir şekilde kullanılması hedeflenmektedir. Ayrıca mevcutta Hopa Limanında bulunan Çıkış Kapısı Gümrük Sahasının da çok amaçlı dolgu alanına taşınması düşünülmektedir.” diye konuştu.
Dolgu alanının deniz ölçümlerinin yapıldığını kaydeden Demircioğlu, şunları dile getirdi: “Kopmuş Plajının arka tarafında bulunan dağlık alan kaya ocağı olarak kullanılarak 100 bin metrekarelik dolgu alanına kaya dolgu ve taş tahkimatı ortalama 5 kilometre mesafeden nakledilerek çok amaçlı dolgu alanı oluşturulacak. Bu durumda denize doğru belirli mesafelerde derinliklerin bilinmesi gerekmekte. Deniz derinlik ölçümü, deniz kıyısından 127 metre ile 107 metre denize doğru mesafelerde derinlik ölçümleri yapılmıştır. Bu ölçümler sonucunda ortalama derinlikler 8,6 metre ile 8,1 metre arasında değişmektedir. Deniz ile Karayolu arasında 6 metre ila 8 metre arasında kot farkı bulunmakta olup, bu durumda toplam dolgu yüksekliği 15 metre olacaktır. Deniz dolgu alanı, çok amaçlı dolgu alanının oluşturulması için yaklaşık 420 bin metre taş tahkimatı ile 1 milyon 500 bin metreküp kaya dolgu malzemesine ihtiyaç duyulmaktadır.”
Hikmet BAŞAR